nieuws

‘Ketensamenwerking slechts begin’

bouwbreed

Niet elke bouwer heeft de capaciteit om de keten op zijn kop te zetten en innovatie af te dwingen. Daarom ontwikkelde Bartels Ingenieurs DUZS. Binnenkort start een road show.

Hij verwacht binnenkort het land in te trekken. Presentaties wil hij geven aan corporaties, aannemers, adviseurs en opdrachtgevers om nieuwe ‘werkgemeenschappen’ te starten. Ketensamenwerking vindt Rob Leegwater van Bartels leuk, maar ziet hij toch eerder als een transitiemodel. “Want als partners aan een keten ben je tot op zekere hoogte tot elkaar veroordeeld. Een keten waaraan een baksteenfabrikant deelneemt, zal niet gauw met een innovatieve gevel klimaatgevel met stalen elementen op de proppen komen. Terwijl dat soms wel de beste oplossing is.” Daarom pleit Bartels voor een verdergaande duurzame samenwerking, oftewel DUZS. Vanuit de onafhankelijke positie die constructeurs innemen, is het volgens Leegwater heel logisch dat Bartels die kar trekt. Want niet elke bouwbedrijf heeft de staf in huis om nieuwe samenwerkingsvormen af te dwingen. DUZS bevat vier uitgewerkte onderdelen, die veelal teruggrijpen op bestaande technieken en ideeën. Door ze integraal toe te passen neemt de totaalprestatie toe en worden met besparingen tot wel 30 procent kwalitatief hoogwaardige, energieneutrale woningen gerealiseerd. Dat is noodzakelijk volgens Leegwater omdat de komende jaren vooral sociale woningbouw wordt gepleegd. De budgetten nemen af en er wordt alleen nog maar in bestaand stedelijk gebied gebouwd. De liftslab-methode stond bijvoorbeeld model voor het DUZS-concept Schaefer. Daarbij worden op maaiveld samengestelde vloeren met een vernuftig vijzelsysteem langs de kolommen omhooggeduwd. In de jaren vijftig en zestig werd de techniek succesvol toegepast en leverde flinke besparingen op. Voor DUZS is de methode aangepast. Zo worden er veel minder kolommen gebruikt, die bestaan uit grote vakwerkconstructies. Groot genoeg om plek te bieden aan een trappenhuis of volledige installatie-unit. Er zijn ook overspanningen mogelijk van wel 25 meter. Zo leveren ze goede flexibele gebouwen op, die tijdens hun leven probleemloos van functie kunnen veranderen. Leegwater en Bartels hopen vooral dat de beoogde samenwerkingspartners elkaar inspireren tot nieuwe integrale oplossingen.

> pagina 11: Platform voor duurzame innovaties

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels