nieuws

‘Kennis over metselen grotendeels verdwenen’

bouwbreed

‘Kennis over metselen grotendeels verdwenen’

“Voegwerk moet minimaal honderd jaar mee kunnen zonder onderhoud te plegen. Dat kan alleen als het goed is aangebracht en de samenstelling klopt. Tegenwoordig lijken we echter te accepteren dat nieuw voegwerk van een dermate slechte kwaliteit is, dat na enige tientallen jaren al grote reparaties of integrale vervanging noodzakelijk zijn.”

Het is bouwkundige Kees van Roon uit Beverwijk een doorn in het oog, dat de kennis over het metselen grotendeels is verdwenen en het ambacht grotendeels is verworden tot “een bezigheid”. Van Roon is nu eigenaar van een bouwmanagementbureau, maar zijn loopbaan in de bouw is begonnen als metselaar op de steiger.

Van Roon: “Tegelijkertijd zien we ook bij renovaties dat uitstekend voegwerk wordt vervangen. Dit alles is weinig duurzaam, en slecht voor gevels. Oorzaken zijn de grote haast waarmee gemetseld moet worden en onvoldoende kennis van materialen en een juiste werkwijze.”

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel