nieuws

Jones Lang LaSalle: Logistiek vastgoed trotseert crisistijd

bouwbreed Premium

Jones Lang LaSalle adviseert vastgoedbeleggers om hun geld te steken in de logistiek. Anders dan in de deplorabele kantorensector liggen aan de transportkant volop kansen.

“Afgelo pen twee jaar is de vraag naar logistiek vastgoed alleen maar toegenomen”, zegt onderzoeker Sven Bertens. “De sector duikt bij een crisis als eerste het dal in maar staat ook als eerste weer op. In 2008 bestond een groot overaanbod aan logistiek vastgoed. Gaandeweg is die leegstand netjes opgenomen. Eind dit jaar kun je zelfs weer gaan denken aan nieuwbouw.”

Noord-Brabant en het noorden van Limburg zijn vanwege hun ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen enerzijds en het Ruhrgebied en het drukke Rijnland anderzijds bijzonder in trek als vestigingsplaats voor in logistiek gespecialiseerde ondernemingen. In de westelijke zone (Moerdijk, Roosendaal en Breda) is momenteel de vraag gering en het aanbod van moderne faciliteiten beperkt. Wel bestaat een aanzienlijke grondbank voor toekomstige ontwikkelingen. Ook Tilburg biedt ruimtelijk uitstekende mogelijkheden. Jones Lang spreekt van een redelijke vraag van de gebruikerskant. Van hetzelfde laken een pak in Venlo en Venray, waar ruimschoots grond aanwezig is. Het aanbod aan moderne logistieke gebouwen is beperkt en de vraag redelijk.

De grootste spanning zit op Eindhoven. Veel bedrijven willen zich in de stad vestigen. De grondbank echter is klein. Wie aan de slag wil, zal waarschijnlijk private gronden moeten verwerven, zoals percelen uit de nog steeds uitgebreide bezittingen van Philips.

W in kelspecialist Richard Dallinga signaleert in Nederland een snelle toename in de vraag naar logistiek vastgoed ten behoeve van de internethandel. “Bij e-commerce is logistiek behoefte aan relatief kleine ruimtes. De distributie moet dicht bij de klanten zitten. Er ontstaan netwerken, de aanpak leent zich om conceptueel te worden. Wat willen de mensen? Dat je zo snel mogelijk levert. Er ligt op dit terr ein een grote uitdaging voor de expresdiensten.’’

Reageer op dit artikel