nieuws

‘Ik wilde nog wat nieuws aan het eind van mijn carrière’

bouwbreed

Na een periode van 12,5 jaar als directeur Projecten bij Betonson maakte Niels Bax (61) de overstap naar Voorbij Prefab Beton, een zelfstandig onderdeel van TBI Infra. Per 1 april is hij in dienst gekomen als nieuwe directeur. Bax begon zijn loopbaan in de wegenbouw.

Vanwaar deze overstap?

“Aan het einde van mijn carrière was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Je kunt je ervaring binnen dezelfde branche nog eens gebruiken binnen een andere omgeving. Ik ben niet iemand die zegt: ik zit mijn tijd wel uit. Ik wilde nog wel wat nieuws.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Mijn ervaring met prefab beton in de bouw kan ik hier goed gebruiken. En ik heb belangstelling richting marktbenadering, dat is wel een van mijn krachten. Ik vind prefab beton een van de belangrijkste toeleveranciers in de bouw. Daar liggen veel kansen.”

Wat gaat u precies doen?

“ Ik probeer een omslag te maken van een hechte organisatie die niet alleen productgedreven is, maar ook marktgedreven. Als toeleverancier kun je veel toegevoegde waarde bieden door te bedenken: waar zit het probleem in een project en hoe verzinnen we een innovatieve oplossing. Dat is een ommezwaai in de cultuur. Dat zal een van mijn hoofdtaken zijn. Natuurlijk moeten we producten van hoge kwaliteit blijven maken.”

Wat wilt u in een paar jaar bereiken?

“Voorbij Prefab Beton moet uitgroeien tot een van de belangrijkste partners in de bouw door met goede oplossingen te komen waar de klant wat aan heeft. Klanten moeten graag zaken met ons willen doen omdat we met hen meedenken. Met de ketenintegratie die zich steeds meer doorzet wordt dat makkelijker. Daar ligt onze uitdaging.”

Wat gaat u het meest missen uit uw vorige baan?

“Het hechte team dat we bij Betonson hadden bij Projecten. Je werkte jaren met elkaar in voor- en tegenspoed. De rest is hardware, de mensen zijn goede contacten geworden en soms meer dan dat. Ik was trots op het deel van het bedrijf waar ik verantwoordelijk voor was.”

Wat of wie is voor u een voorbeeld of inspiratiebron?

“Ik heb veel voorbeelden gehad in de aannemerij, waar ik het vak geleerd heb. Nu is de toeleverende industrie van prefab beton voor mij wel een inspiratiebron. Ik zie veel mogelijkheden. Dat zie je bijvoorbeeld bij conceptueel bouwen, waar bouwers en de aannemerij dichter bijelkaar komen.”

> meer personalia op pagina 19

Reageer op dit artikel