nieuws

Hoge verwachtingen van intelligente gevel

bouwbreed Premium

De intelligente gevel kan een enorme boost krijgen door in een vroeg stadium adviseurs bij het ontwerp te betrekken en door de exploitatiebegroting toe te voegen aan de bouwbegroting.

Dat was de conclusie van de eerste sessie van het rondetafelgesprek, dat het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) had georganiseerd op de vakbeurs Building Holland. “Over acht jaar moeten nieuwe gebouwen energieneutraal zijn. De ontwikkeling van intelligente gevels zal veel sneller gaan dan men denkt”, aldus Tillmann Klein van de Façade Research Group aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. “In een vroeg stadium adviseurs bij de ontwikkeling betrekken moet wel leiden tot intelligente gevels”, voegde Chris de Weijer toe. Hij is directielid van DP6 Architectuurstudio in Delft. “Intelligente gevels zijn overal toepasbaar. Ze kunnen veel techniek bevatten, maar het kan ook om low-tech gevels gaan.” André Mulder, directeur van Kremers Aluminium en Alvema uit Tilburg en voorzitter van de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) uit Nieuwegein, pleitte voor het uitwerken van meerdere concepten voor de markt. Hij noemde de mogelijkheid van uitwisselbare gevelonderdelen. “We moeten eraan wennen dat adviseurs, architecten en leveranciers in een vroeg stadium bij elkaar moeten zitten”, vond ook hij. De VMRG wil waarde aan de gevel toevoegen, door de integratie van verschillende disciplines. “De gevelindustrie moet niet alleen overleven, maar ook een platform vormen voor het denken over de toekomst.” Mulder noemde als voorbeeld de uitdaging om met een intelligente gevel energie op te vangen en te gebruiken. De Weijer meldde dat hij als architect vaak al met adviseurs overlegt voordat hij begint met ontwerpen. “Over duurzaamheid, energie, binnenklimaat en flexibiliteit. We nemen meteen de financiële aspecten mee. Het gaat niet om de gevel, maar om de opgave”, aldus Weijer. Hij liet als voorbeeld het Radix-gebouw voor de Universiteit Wageningen zien. “Ik heb geen mooie gevel ontworpen, maar installaties in de gevel gestopt. We hebben ook buizen met gemineraliseerd water op de luifels overwogen voor de glasbewassing.” “Zo’n gevel is een omgeving, een plek om zaken te organiseren”, vond directeur Ole Bouman van het NAi. Volgens hem vraagt de toekomst om architecten die maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid, sociale cohesie en gezondheid aanpakken.

Reageer op dit artikel