nieuws

Heijmans en Boskalis gaan Wilhelminakanaal verbreden

bouwbreed

Heijmans en Boskalis gaan samen het Wilhelminakanaal bij Tilburg verbreden en verdiepen. Voor het project is 73 miljoen euro beschikbaar.

Dat heeft opdrachtgever Rijkswaterstaat gisteren gemeld. Het gaat om een voorlopige gunning. Het Wilhelminakanaal wordt bij Tilburg over een lengte van 4 kilometer verbreed en verdiept. Ten zuiden van de huidige sluis III wordt een nieuwe sluis gebouwd. Daarnaast komt er een zwaaikom, waar schepen kunnen keren. Door het verbreden en verdiepen wordt het kanaal geschikt voor grotere binnenvaartschepen. Op dit moment is het Wilhelminakanaal tussen sluis II en sluis III alleen geschikt voor klasse II-schepen. Straks is dit gedeelte ook toegankelijk voor klasse IV-schepen. De verbreding van het Wilhelminakanaal en de bouw van de nieuwe sluis bij Tilburg zijn onderdeel van een groter aantal projecten om Zuidoost-Brabant beter bereikbaar te maken over het water. Er wordt ook gewerkt aan het omleggen van de Zuid-Willemsvaart en de vervanging van de sluizen 4,5 en 6. De sluizen 10 tot en met 13 in de Zuid-Willemsvaart zijn al opgeleverd. De aannemerscombinatie begint volgend jaar met het werk buiten. Medio 2016 moet de oplevering plaatsvinden. Het project kost in totaal 73 miljoen euro. De Rijksoverheid betaalt 52 miljoen euro, Tilburg en de provincie Noord-Brabant de rest.

Reageer op dit artikel