nieuws

‘Grondroerders zijn zich nog te weinig bewust van risico’s’

bouwbreed

Netbeheer Nederland komt volgende maand met een campagne om aannemers te wijzen op de risico’s van graafwerkzaamheden. Grondroerders moeten zich beter bewust zijn van de risico’s, stelt de brancheorganisatie. Volgens Netbeheer is graafwerk de belangrijkste oorzaak van stroom- en gasonderbrekingen. In 2011 is ruim 28 procent van alle storingen op het energienet veroorzaakt door graafschade, […]

Netbeheer Nederland komt volgende maand met een campagne om aannemers te wijzen op de risico’s van graafwerkzaamheden. Grondroerders moeten zich beter bewust zijn van de risico’s, stelt de brancheorganisatie. Volgens Netbeheer is graafwerk de belangrijkste oorzaak van stroom- en gasonderbrekingen. In 2011 is ruim 28 procent van alle storingen op het energienet veroorzaakt door graafschade, circa 10.000 in getal. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie houdt het op 35.000 gevallen, 20 procent van alle graafwerkzaamheden. Deze gevallen zijn goed voor een directe schadepost van zo’n 25 miljoen euro per jaar. Om schade tijdens graafwerkzaamheden te voorkomen werd in 2008 nieuwe wetgeving voor graven van kracht, de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (Wion), de Grondroerdersregeling. Sindsdien zijn zogenoemde grondroerders wettelijk verplicht om bij mechanische werkzaamheden een Klic-melding te doen bij het Kadaster. De aannemer krijgt dan gedetailleerde informatie over de ligging van onder andere elektriciteitskabels en gasleidingen. Maar dit gebeurt nog te weinig, volgens Netbeheer.

Reageer op dit artikel