nieuws

‘Goedkope krachten ontwrichten branche’

bouwbreed

Bouwend Nederland moet zijn leden adviseren om bij het selecteren van een aannemer niet in de eerste plaats op de prijs te letten, maar op het belang van de bouwsector. Althans, dat vindt Bovatin.

De bond van aannemers van tegelwerken maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het vak. Doordat aannemers massaal kiezen voor de allerlaagste prijs verlaten goed opgeleide tegelzetters de bouw en dreigen vakmanschap en kwaliteit voorgoed verloren te gaan. “Nu kiezen voor goedkoop zal in de toekomst duurkoop blijken”, schrijft Bovatin aan het bestuur van Bouwend Nederland. Volgens Bovatin-voorzitter Gerard Reus is er sprake van een dramatische situatie. “De concurrentie is moordend. De markt wordt totaal ontwricht. Iedereen stort zich op de goedkoopste zzp’ers en inleenkrachten. Makelaars in tegelwerk venten het werk uit onder mensen die voor een handvol pinda’s aan de slag gaan. Goedkope krachten worden meedogenloos uitgeknepen. Ze moeten vaak in het wekend doorgaan omdat ze het werk anders niet af krijgen. Dat is niet vol te houden. Tegelzetten is fysiek zware arbeid. Op deze wijze creëren wij de arbeidsongeschikten van de toekomst.”

Vertrouwen

De situa tie is op den duur funest voor de tegelzetbranche, waarschuwt Bovatin. “Opleiding en ervaring zijn nodig om tegelwerk te leveren dat een leven lang mee gaat. Zonder kennis en kunde ontstaan kostbare schades. Dat neemt niet alleen het vertrouwen in de tegelbranche weg, maar in de bouw als geheel.” Omdat hetzelfde verschijnsel zich ook in andere sectoren van de bouw voordoet, meent Reus dat Bouwend Nederland niet dadenloos mag toekijken. “De vaklieden die nu voor de bouw verloren gaan, zijn in de toekomst hard nodig.” Bouwend Nederland herkent de zorgen van Bovatin. “In de toekomst, als de crisis voorbij is, zullen hoofdaannemers en gespecialiseerde aannemers vaker samen optrekken in co-creatiesamenwerking, waarbij Lean-bouwen een belangrijk begrip is”, aldus woordvoerder Pim Nusselder. “Maar nu zegt de brancheorganisatie niets te kunnen doen. “We kunnen dus niet zomaar een halt toeroepen aan maatregelen die elke ondernemer in crisistijd neemt, puur om te overleven.”

Reageer op dit artikel