nieuws

Geen geld voor deel bouwplannen zorg

bouwbreed

Een op de tien deelnemers van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) kan geen geld meer lenen voor nieuwbouwprojecten.

Waarborgfonds schort borgstelling dertig instellingen op

In totaal gaat het om dertig instellingen waarvan het WFZ, dat borgstellingen verleent voor de vastgoedfinancieringen van zorginstellingen, de mogelijkheid om nieuwe leningen af te sluiten heeft opgeschort. Voor nog eens drie instellingen geldt een ‘code rood’. Het fonds gaat ervan uit dat zij in het slechtste geval dit jaar in de betalingsproblemen belanden.

“De meeste instellingen zitten om diverse redenen even op het strafbankje”, relativeert directeur Herman Bellers van het WFZ. Bellers maakt zich daarentegen wel zorgen over de dalende resultaten van de bij het WFZ aangesloten zorginstellingen, zo’n driekwart van de sector.

Het aantal instellingen met een resultaat van tussen de 0 en 2 procent nam in 2010 ten opzichte van het voorgaande jaar met 17 procent toe. En één op de tien WFZ-deelnemers moest in 2010 een negatief resultaat in de boeken noteren.

Het aantrekken van geld voor nieuw- en verbouwplannen in de zorg zal de komende jaren steeds moeilijker worden, voorspelt Bellers. De geldkrapte hangt volgens hem samen met het feit dat er maar enkele banken zijn die geld steken in zorghuisvesting. “En onder invloed van de crisis en strengere regels in de banksector worden die steeds terughoudender.”

Banken verstrekken door de huidige marktomstandigheden bij voorkeur relatief kortlopende leningen aan zorginstellingen, zo merkt Bellers. “Zorggebouwen worden voor 30 of 35 jaar neergezet. Dat was vroeger nooit een probleem. Maar banken willen nu nog maar voor vijftien jaar financieren.” De herfinanciering die hierdoor halverwege de exploitatieduur plaats moet vinden leidt tot aanzienlijke hogere risico’s voor zorginstellingen en daardoor een verder oplopende druk op de financiering van nieuwbouwprojecten in de zorg.

Om toch aan voldoende kapitaal te komen voor de realisatie van nieuwe vastgoedprojecten moeten zorginstellingen volgens Bellers op zoek naar andere “geldloketten”, bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen. Maar die stellen zich vooralsnog terughoudend op.

Reageer op dit artikel