nieuws

Filosofische wandelingen in de stad

bouwbreed

Filosoof Peter Harteloh organiseert in Rotterdam filosofische stadswandelingen langs architectonische hoogstandjes. De “worsteling in een dynamiek van vraag en antwoord met grote stadsarchitectuur” moet leiden tot bewustwording van onszelf in relatie tot de omgeving.

Waarom uitgerekend Rotterdam?

“Amsterdam en Den Haag zijn musea, Rotterdam is altijd in beweging. Daar moet je altijd het onverwachte verwachten: opgebroken, afgebroken, omgeleid, in renovatie.”

Waarom is dat interessanter?

“Die worsteling met het onverwachte is als het leven, vormend en verrijkend. Je ziet hoe wij omgaan met de vragen van onze tijd. Bij de filosofische wandeling draait het om vragen stellen, interpreteren en begrijpen.”

En u geeft de antwoorden?

“Nee, die liggen aan de oppervlakte in een stad in transitie. ‘Panta rei’, zei Heraklites. Alles stroomt, niets blijft. Dat is een belangrijke levensles.”

Waar voert de ‘wandelende consultatie’ langs?

“Bijvoorbeeld langs het negentiende-eeuwse gerechtsgebouw Noordsingel. Majestueus, met achterliggende strafgevangenis: de metaforische koppeling tussen veroordeling en straf, dat straalt een romantische visie op misdaad uit.”

In tegenstelling tot de nieuwbouw op de Kop van Zuid?

“Precies! Gebouwen zijn metaforen. Hier is het gerechtsgebouw een bunker, een uiting van geslotenheid en paranoia.”

Welke filosofische vragen roept dat op?

“Vragen over onze huidige samenleving. Waarom is onze visie op het kwaad veranderd? Waarom is de rechtbank gekoppeld aan anonieme kantoren?”

Wat vertelt de stadswandeling over architectuur?

“De stad vertelt een verhaal, architecten moeten haar dus vormgeven in de geest van het denken. De Erasmusbrug van Platonist Ben van Berkel brengt andere gedachten teweeg dan een verzekeringskantoor dat alleen zijn omgeving spiegelt.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels