nieuws

Energie winnen en lucht zuiveren via dak en gevel

bouwbreed

Snel schakelen van pv-panelen naar een groen dak of een lichtkrant met led-verlichting. Vier roterende cassettes herbergen verschillende functies, zoals energie leveren, lucht zuiveren, informatieverschaffing of in de toekomst zelfs energie opslaan of voedsel kweken.

Concept-ontwikkelaar Sublean Groep heeft diverse ‘4D living labs’ in de gebouwde omgeving uitgezet om de resultaten te meten.

De vier draaibare cassettes en hun vulling (cartridges) zitten in een module. Deze hangt aan een metalen chassis die met bouten aan de achterwand of op het bestaande dak wordt gemonteerd. De panelen roteren via een as die aangedreven wordt door een verzwaarde buismotor. In samenwerking met Sapa Profiles uit Drunen wordt de constructie geleverd. De cassettes zijn handmatig of elektrisch bedienbaar en kunnen eventueel aangesloten worden op een gebouwbeheersysteem. De mate van roteren is regelbaar aan de hand van tijd of het klimaat. Ter illustratie: bij zonnig weer overdag draaien de pv-panelen naar de bovenkant, terwijl op een ander moment van de dag een andere cassette de lucht zuivert van schadelijke stoffen door groenbedekking. De cassettes en de cartridges zijn plug en play verwisselbaar.

Applicaties

De mogelijkheden voor de applicaties zijn eindeloos: pv-panelen, een groendak met substraat en op maat gemaakte drainagematten, led-verlichting, reclamedoeken, wateropslag etcetera. De combinatie ervan moet voor een optimaal rendement zorgen. “We creëren een 4-D Smart Grid”, zegt directeur Peter Dommele van de Sublean Group, “dat op een eenvoudige manier continue 24 uur per dag aanpasbaar is.” Vanuit een basisconstructie van staal is een aluminium versie gerealiseerd. De ontwikkelaar is met andere producenten in gesprek om de constructie uit te voeren in een kunststof op biopolymeerbasis.

De buismotoren laten de modules apart van elkaar roteren. Door een plug and play-aansluiting zijn de motoren snel verwisselbaar, omdat er bijvoorbeeld meer of minder vermogen vereist is. In het chassis zijn alle aan- en afvoerleidingen en kabels verwerkt. “De rotatie bedraagt niet 360 maar 270 graden. Daar is met de positionering van de doorvoeringen rekening mee gehouden. Zo kunnen kabels en aan- en afvoerleidingen niet in de knel komen”, legt Van Dommele uit.

Er lopen enkele praktische experimenten met het systeem. In juli komt het eerste grootschalige geveloppervlak op de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark Dordrecht en in september hangt het systeem aan de gevel van de Amsterdam Arena. Beide combineren energiewinning met luchtzuivering en communicatie. Recent heeft Heras het 4-D Hekwerk geïntroduceerd.

Blinde kopgevels

Dakdekkersbedrijven Patina en Oranjedak hebben een test- en ontwikkelopstelling op het dak van hun hoofdkantoor geplaatst. Patina heeft enkele blinde kopgevels van woningen uitgerust met het systeem. “Wij geloven in het nut en de werking van het systeem. We hebben het her en der in het land uitgezet met dezelfde units zodat we de resultaten kunnen vergelijken”, zegt accountmanager Ruud Schat van Patina.

Sublean Groep heeft een Green Deal gesloten met het Rijk voor ontwikkeling van dit systeem.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels