nieuws

Duurzaam beton twee stappen dichterbij

bouwbreed

In Vlaanderen verrijst een proeffabriek voor carbstone, beton van slakken, water en CO 2 . In Eemshaven scheidt een installatie cement en toeslagstoffen uit betonpuin, voor de productie van beton met minder CO 2 -uitstoot. Beide technieken zijn duurzaam en kunnen op grote schaal worden toegepast.

Dat bleek op een symposium van het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer. Maar in beide gevallen werkt tegen, dat beton een lage economische waarde heeft. Gewoon beton kost een dubbeltje per liter. Twee onderzoekers van de TU Delft, Maarten Bakker en Walter de Vries, wezen op de lage kostprijs. “Scheiden en hergebruiken mag daarom niet te duur zijn”, zei Bakker. “De lage prijs van beton beperkt de mogelijkheden. Ik vrees dat de prijs van betonpuin ook omlaag zal gaan”, stelde De Vries.

Gelukkig kunnen cement en toeslagstoffen mechanisch worden gescheiden volgens een goedkoop proces: Advanced Dry Recovery (ADR). Op die manier kan het surplus aan betonpuin (zo’n 15 megaton per jaar in 2020) in een hoogwaardige kringloop worden gebracht.

Scheiden

In Eemshaven draait met subsidie van de Europese Unie een installatie voor het scheiden van cement en toeslagstoffen. Hij maakt deel uit van het C2CA-project, een samenwerking van veertien partners waaronder Theo Pouw en Strukton Civiel. Het betonpuin komt van twee kantoortorens in Groningen. Bakker heeft gewerkt aan de sensoren, die het type cement en de samenstelling van het puin vaststellen. Dat gaat met een laserstraal en een spectrometer. De Vries promoveert op de vraag of beton volledig ‘cradle to cradle’ kan worden. Maar volgens zijn schema’s zal cement ook in de nieuwe situatie blijven bijdragen aan de CO 2-uitstoot.

Carbstone

Bij de productie van slakkenbeton daarentegen wordt CO 2 opgenomen in plaats van uitgestoten. Dat liet Mieke Quaghebeur van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) zien. “We gebruiken geen cement en ook geen andere verhardende binder. We mengen slakken (een afvalproduct van de staalindustrie) met water en CO 2. De producten worden onder druk gevormd en in een autoclaaf onder hoge temperatuur uitgehard. We bereiken een homogene carbonatatie”, aldus Quaghebeur. Het product wordt carbstone genoemd.

De Belgische bedrijven Recmix en Renoval hebben met VITO een nieuwe vennootschap opgericht: Carbstone Innovation. “We zijn aan het opschalen, gaan een grote fabriek bouwen”, meldde Quaghebeur. De Belgische staalindustrie produceert jaarlijks zo’n 1,5 megaton slakken.

Carbstone en ADR-beton worden waarschijnlijk duurder dan gewoon beton. Maar de ontwikkeling van duurzame alternatieven voor het gewone goedkope beton gaat door. “Het moet van de Europese Unie; normcommissie CEN/TC 350 is met duurzaamheid van constructies bezig”, aldus Bakker.

Reageer op dit artikel