nieuws

Catshuisplannen goed voor bouw

bouwbreed Premium

De Catshuis-maatregelen voor de woningmarkt vinden een meerderheid in de Tweede kamer. De PvdA heeft in die hoek soortgelijke voorstellen gedaan als het demissionaire kabinet.

De voorstellen van de sociaal democraten en CDA en VVD voor het bedrijfsleven, financiële sector en de woningmarkt lopen niet ver uit elkaar. Breekpunten liggen voor de PvdA eerder op het vlak van draagkrachtverdeling.

De PvdA krijgt waarschijnlijk een sleutelrol bij het bepalen van de Catshuisbesparingen. Fractievoorzitter Diederik Samson grijpt nu met beide handen de gelegenheid aan om de eigen voorstellen in het bezuinigingspakket te onderhandelen. Er is weinig tijd, 30 april moeten de Nederlandse voorstellen in Brussel liggen. De inzet is hoog. Nu de PVV zijn handen van de maatregelen heeft afgetrokken, hopen CDA en VVD de handen op elkaar te krijgen bij de PvdA. Met die partij kunnen zij een meerderheid vinden voor hun plannen. Anders is het demissionaire kabinet aangewezen op de SP met ofwel Groenlinks ofwel D66. Onwaarschijnlijker combinaties.

Zowel het behoud van de hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken als de verlaging van de overdrachtsbelasting wordt gesteund door CDA, VVD en PvdA. Als het aan de PvdA ligt wordt de overdrachtsbelasting voor starters zelfs helemaal afgeschaft. Ook zijn de partijen het eens over de huurverhoging voor sociale huurwoningen en de aanpak van scheefwonen, waardoor doorstroming gestimuleerd wordt.

Branchebedrijven in de bouw zien met name goede, en een aantal slechte kanten van de voorstellen. Bouwend Nederland en Uneto-VNI zijn blij dat CDA en VVD de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen in stand willen laten. Ook de verlaging van de overdrachtsbelasting vindt veel bijval. De organisaties vrezen daarentegen negatieve gevolgen van de verhoging van de btw. Nieuwbouw, renovatie en onderhoud wordt duurder dat heeft negatieve gevolgen voor zowel nieuwbouw als voor verbouwingen, vrezen Bouwend Nederland en Uneto-Vni. Beide wijzen vooral op het belang van duidelijkheid voor de woningmarkt. Bouwvoorman Elco Brinkman: “Vertrouwen moet voorop staan, dan komen alle partijen toch weer meer in beweging.”

Reageer op dit artikel