nieuws

Bouwkundig brandveilig niet genoeg

bouwbreed Premium

Automatische deursluiters hadden veel ellende gescheeld en een sprinklerinstallatie had misschien wel drie doden kunnen voorkomen. Maar het gebouw van psychiatrische inrichting Rivierduinen, waar vorig jaar een grote brand woedde, voldeed volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan alle bouwkundige brandveiligheidseisen.

De drie slachtoffers die maart 2011 vielen bij een brand, waren vooral te wijten aan de verminderde zelfredzaamheid van de patiënten van de instelling in Oegstgeest. Ze waren weliswaar niet aan bed gebonden, maar velen realiseerden zich de ernst van de situatie niet en werkten soms hun evacuatie door het personeel tegen. De bedrijfshulpverleners, die eerst probeerden de brand te blussen met een haperende brandslang, verzuimden de deur van de slaapkamer te sluiten toen ze tot de conclusie kwamen dat ze het vuur dat daar was uitgebroken niet onder controle kregen. Daardoor verspreidde het vuur zich razendsnel door het gebouw. Zelfsluitende deuren hadden dat kunnen voorkomen. Drie mensen kwamen om door verstikking.

Sinds de Schipholbrand in 2005 is er extra aandacht voor brandveiligheid in instellingen met mensen met een verminde rde zelfredzaamheid. Rivierduinen ging daarbij volgens de Onderzoeksraad voortvarend te werk. De psychiatrische instelling had de geconstateerde gebreken in brandveiligheid in kaart gebracht en verbeterd en was daarbij zelfs verder gegaan dan strikt noodzakelijk. Het gebouw waarin de brand uitbrak was bijvoorbeeld onderverdeeld in drie brandcompartimenten wat wettelijk niet nodig was. Ook had de instelling brandvertragende matrassen aangeschaft. Weliswaar nog niet voor alle kamers, maar ook dat was niet verplicht. De verplegers en verzorgenden hadden trainingen gevolgd tot bedrijfshulpverlener, hoewel de uitkomsten van die oefeningen volgens de Onderzoeksraad niet altijd goed werden opgevolgd.

De lessen van Rivierduinen zijn volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vooral goede afstemming van harde bouwkundige en zachte organisatorische brandveiligheid. De Brandveiligheid is niet integraal bekeken. Jaarlijks vallen er in Nederlandse zorginstellingen zo’n 53 doden door brand.

Reageer op dit artikel