nieuws

Bouw wacht uittocht van ondernemers

bouwbreed

Ruim 22.000 mkb-ondernemers in bouw en infra proberen momenteel hun bedrijf te verkopen. Een groot deel van hen zal daar waarschijnlijk niet in slagen en moet noodgedwongen zijn zaak sluiten.

Zorgen over behoud vakmanschap

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Rabobank en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL). Volgens hen maken de cijfers duidelijk dat “de bouwsector een grote uittocht wacht van ondernemers”. In totaal telt de sector momenteel zo’n 110.000 mkb-bedrijven. Ongeveer de helft daarvan betreft eenmanszaken. Een derde heeft 1 tot 10 werknemers op de loonlijst; 17 procent telt tussen de 10 en 100 man personeel.

In de praktijk blijkt dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de kans is op een succesvolle verkoop. Eenmanszaken zijn niet of nauwelijks te verkopen. Ruim 60 procent van de bouwondernemingen zonder personeel kiest daarom, noodgedwongen, voor bedrijfsbeëindiging in plaats van bedrijfsoverdracht.

AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. “Door het grote aantal bedrijfsbeëindigingen verdwijnt vakmanschap uit de sector”, waarschuwt hij.

Het grote aantal eenmanszaken in de bouwsector is mede het gevolg van de huidige crisis, weet Klein Poelhuis. “Vanwege de conjunctuur hebben veel ondernemers hun bedrijf moeten afslanken. Daardoor zijn aanzienlijk meer eenmansbedrijven ontstaan. Omdat deze bedrijven veel lastiger verkoopbaar zijn dan bedrijven met personeel, slaat de kostenbesparing op korte termijn om in een waardedaling op lange termijn.”

Leeftijd

Het goede nieuws is volgens de ­AFNL-voorman dat negen op de tien ondernemers voor hun pensioen niet of slechts beperkt afhankelijk is van de verkoop van hun bedrijf. De belangrijkste reden voor eigenaren om na te denken over bedrijfsoverdracht is de bereikte leeftijd. Bijna 50 procent van hen denkt uit te treden wanneer ze 65 jaar of ouder zijn. Bij verkoop gaat de voorkeur uit naar een externe koper. Bijna een derde houdt zijn zaak liever binnen de familie.

Grootste struikelblok bij verkoop is het vinden van een geschikte koper, gevolgd door financiering van de overname en de waardebepaling van het bedrijf. Van de bouwondernemers die bezig zijn met bedrijfsoverdracht heeft 65 procent geen concreet plan op papier gezet.

Reageer op dit artikel