nieuws

Blij met een jaarrekening

bouwbreed

Blij met een jaarrekening

Conservator Gerard Raven wreef zich vergenoegd in de handen bij een rekening uit 1572 die Museum Flehite in Amersfoort ontving. Het document bevat een gedetailleerd overzicht van de kosten voor herstelwerk aan de Sint Joriskerk na de Beeldenstorm.

Hoe komt een rekening uit de 16de eeuw in uw brievenbus?

“Ik stond er ook van te kijken. Het stuk komt uit de nalatenschap van een Amsterdamse hoogleraar die het een eeuw geleden leende en nooit teruggaf. Overigens is het geen factuur maar een jaarrekening waarin het kerkbestuur de uitgaven verantwoordt.”

Klinkt reuze spannend.

“In alle eerlijkheid: vaak zijn dergelijke documenten saaie dingen waar je geen rooie oortjes van krijgt. Je kunt ze beter niet al te vaak tentoonstellen. Het publiek ziet alleen maar krabbels.”

Maar u ziet iets anders.

“Ik lees voor het eerst wat er zoal kort en klein is geslagen in de Sint Joriskerk en wat het kostte om de ravage te herstellen. Dat is unieke lectuur. In de meeste steden pikten de protestanten de kerk in en werd de schade niet hersteld. In Amersfoort gebeurde dat wél.”

De kerk liet een aannemer komen?

“Aannemers kende men toen nog niet. De kerk maakte gebruik van vaste ambachtslieden, van timmerman Anthoniszoon, beeldhouwer Klaaszoon, enzovoorts. Aan zo’n samenwerking kwam alleen een eind als een ambachtsman met hoge prijzen begon te gooien. Dat deed niemand. Werken voor de kerk gaf status.”

Hoe hoog viel de rekening in dit geval uit?

“Er is geen totaalbedrag opgenomen. Maar de dakdekker kreeg bijvoorbeeld 50 gulden en de glazenier 28 gulden. Veel geld voor die tijd. Nu zou je er een paar nullen achter moeten plakken.”

Even Apeldoorn bellen was nog niet mogelijk?

”Nee, de parochie draaide voor de kosten op. Het ging om zoveel geld dat de brooduitdeling aan de armen tijdelijk werd gestaakt.”

Wat gebeurt er nu met de rekening?

“Die wordt een maand tentoongesteld. Daarna gaat hij het archief in.”

Reageer op dit artikel