nieuws

Als enige in Nederland

bouwbreed

Als enige in Nederland

Dijkstra Kleiwarenfabriek fabriceert als enige in Nederland de platte of vlakke Friese dakpan en de Friese golfpan. Die worden niet-machinaal gemaakt. Het bedrijf, opgericht in 1898, weet zich te handhaven dankzij restauraties en renovaties.

Grof bouwkeramiek, Friese golfpannen, ornamenten, stenen, pironnen: de Friese kleiwarenfabriek Dijkstra levert ze. Als het moet één, of honderden tegelijk. Het bedrijf is een overlever in moeilijke tijden.

Naast het bijna honderd jaar oude fabriekspand, met daarop in witte letters Kleiwarenfabriek, staat de losse hoge bakstenen schoorsteen. “Die functioneert nog steeds,” vertelt Jan Lieverdink, adviseur van de eigenaar van de fabriek, de familie Dijkstra. Op het fabrieksterrein staan de bulkproducten als terracotta schoorsteenpotten en -kappen opgestapeld. Binnen in de kleiloods is het donker. “Hier ligt een anderhalf tot twee meter dikke kleilaag. Friese zeeklei,” vertelt Lieverdink als hij een kluit pakt. Die wordt naar het hart van de fabriek getransporteerd. Daar staat de “beschicker” die hompjes klei doseert en naar de strengpers leidt. Uiteindelijk spuugt de pers, afhankelijk van het vormstuk dat ervoor staat, stenen, dakpannen of plavuizen uit.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels