nieuws

Alleen staanders B-Tower correct geplaatst

bouwbreed

Alleen de staanders van de ondersteuningsconstructie voor de derde verdiepingsvloer van de laagbouw van de B-Tower waren correct geplaatst.

Alle andere onderdelen (liggers en schoren) waren deels anders uitgevoerd dan in het ontwerp van verhuurbedrijf Matemco. Ook staken de voeten van sommige staanders over de rand van de vloer. Dat staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de de instorting van een deel van de in aanbouw zijn de toren naast de Bijenkorf in Rotterdam. In het vlak evenwijdig op de Hennekijnstraat waren 20 van 54 schoren anders dan volgens het ontwerp aangebracht. Van de 522 liggers ontbraken 13 en waren 78 anders dan volgens het ontwerp uitgevoerd (andere typen en hoogtes). Bovendien werden 8 of 9 liggers te veel geplaatst. Maar het ontbreken van 55 van 59 schoren in het vlak loodrecht op de Hennekijnstraat gaf de doorslag. Als die wel waren gemonteerd, was de constructie niet ingestort. Waarom waren die schoren weggelaten? In het rapport staat dat de steigerbouwer (ARS Steigerbouw uit Alblasserdam) zijn personeel betrok van uitzendbureaus. Hij kon niet aantonen dat het om geschoolde vakmensen ging. Ook als de voorman, monteur en twee sjouwers zich wel verantwoordelijk voelden voor hun werk, wisten ze kennelijk niet of onvoldoende wat zij deden. “Een beetje geroutineerde steigerbouwer weet dat er schoren in moeten”, reageert Jan Ockhuizen van Layher, een producent en leverancier van steigermateriaal. “Sommige mensen zijn zo dom dat ze zichzelf niet corrigeren. Ze stellen geen vragen als ze iets niet begrijpen. Ook met ons materiaal gaat het mis, als het in handen komt van mensen die niet vakbekwaam zijn en niet volgens de regels der kunst werken.” De onderzoeksraad beveelt aan om zwakke plekken bij de samenwerking in kaart te brengen, randvoorwaarden voor veilig werken te introduceren, verantwoordelijkheid toe te wijzen en de overdracht van werk sluitend te regelen. Maar de simpele aanbeveling “werk met geschoold personeel, vakbekwame mensen die volgens de regels der kunst werken” ontbreekt. Terwijl uit het rapport evident blijkt dat het weglaten van de 54 schoren door een onvoldoende bekwame montageploeg de instorting heeft veroorzaakt. Volgens Peter Hecker, secretaris van de Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven werkt de branche aan scholing. “In de Richtlijn Steigers staat een hoofdstuk over opleidingen. We zijn samen met Bouwend Nederland bezig met het opstellen van een richtlijn voor ondersteuningsconstructies.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels