nieuws

achtergrond Standaard renovatiedetails vertonen verschillen

bouwbreed

Bouwformatie presenteerde op Building Holland een Handboek duurzame en energiezuinig renovatie, met standaard details van Archidat. Zij verschillen behoorlijk van de standaard renovatiedetails voor de woningbouw van SBR.

Archidat stelt voor om naoorlogse woningen aan de binnenzijde te isoleren, SBR adviseert vergelijkbare woningen aan de buitenzijde te isoleren. Archidat laat het buitenspouwblad staan, SBR behoudt het binnenspouwblad. Beide houden de mogelijkheid open om hiervan af te wijken, als daar goede redenen voor zijn. Maar een bouwfysicus zal in eerste instantie adviseren aan de buitenzijde te isoleren, om condensatie en koudebruggen in de constructie te voorkomen.

De standaard renovatiedetails van Archidat en SBR hebben beide voor- en nadelen. Het buitenspouwblad laten staan doet recht aan de architectuur, het binnenspouwblad behouden leidt tot minder overlast en ruimteverlies voor de bewoners.

Het eerste exemplaar van het Handboek duurzame en energiezuinige renovatie werd op de beurs Building Holland uitgereikt aan Peter Fraanje, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) uit Nieuwegein. In gesprek met Cobouwwees hij ook op de mogelijkheid hele woonwijken te slopen en nieuw te bouwen. Massale nieuwbouw dus, nu eens niet op voormalige weilanden, maar midden in de stad en dan met zoveel mogelijk hergebruik van gesloopte materialen. Als voorbeeld noemde Fraanje projecten van Era Contour, zoals het woningbouwproject Vlaardings Geluk (Babberspolder Oost) in Vlaardingen. Twee woningen zijn reeds uitgevoerd: een modelwoning en een proefwoning. In mei wordt de eerste paal voor de rest geslagen.

Maar het is ook een reële optie om bestaande woningen te renoveren. Daarbij komen de details van Archidat uit Oegstgeest en van SBR uit Rotterdam van pas. Bram van der Valk, persvoorlichter bij SBR: “Ons primaire doel is standaard referentiedetails te leveren, niet-commercieel en breed gedragen. We hebben een begeleidingscommissie waarin partijen uit de hele bouwkolom zitting hebben. Secundair bieden we productdetails. Dit zijn standaard details waarbij leveranciers een vertaalslag hebben gemaakt naar hun product.”

Gemiddelde

Wouter Notenbomer, projectmanager bij SBR: “Onze details zijn het gemiddelde van wat nu in de bouw gebruikelijk is. Er zullen hier en daar verschillen zijn met de details van Archidat, afhankelijk van de bouwwijze.”

In werkelijkheid verschillen de standaard details behoorlijk van elkaar, ook voor woningen met een vergelijkbare bouwwijze, zoals de naoorlogse eengezinswoningen met een spouwmuur. Standaard details moeten echter worden uitgewerkt voor producten en materialen. Bij die vertaalslag verhuist de isolatie nog wel eens van de binnenzijde naar de buitenzijde. Hoe dan ook, volgens Archidat is het opschalen van een woning met een laag energielabel naar A++ met de huidige producten geen probleem. Dak, wanden en begane grondvloer krijgen een Rc-waarde van 5,0 m 2K/W of beter. Luchtdichtheid en het voorkomen van koudebruggen zijn belangrijk. Meestal worden de installaties ook aangepakt. Maar dan kunnen de woningen voldoen aan eisen die in 2020 pas aan nieuwbouw worden gesteld.

Reageer op dit artikel