nieuws

Achtergrond ‘Baangarantie bouwer geen structureel probleem’

bouwbreed

Teveel bouwopleidingen? Het omgekeerde is waar reageren twee kennisinstituten op mbo-plannen van de minister van Onderwijs.

Het aantal leerbanen staat onder druk. Bouwvakkers van de toekomst raken hun stageplek steeds vaker kwijt tijdens hun opleiding: Bouwbedrijf X valt om, weg werkplek. In de afbouwsector moest 6 procent van de leerlingen in opleiding vorig jaar noodgedwongen op zoek naar een andere stageplek. De helft daarvan keerde niet terug. Onmiddellijk rijst de vraag: waar is de vakman als je hem over twee jaar ineens weer nodig hebt? Minister Van Bijsterveldt (onderwijs) raakt niet in paniek. Zij ziet geen structureel arbeidsmarktprobleem ontstaan als gevolg van conjuncturele problemen; “Er is nog geen sprake van een groot tekort”, schreef ze begin deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De minister benadrukt dat de bal ligt bij vakcentra zoals Fundeon (bouw en infra) en Savantis (afbouw). Zij dienen bedrijven aan te sporen leerbanen te koesteren. Fundeon en Savantis zijn het daar grotendeels mee eens. Hoewel de instroom op de bouwopleidingen dit jaar daalde met tientallen procenten onderschrijven ze dat er momenteel nog geen personeelstekorten zijn. Fundeon wijst erop dat bedrijven wel behoefte hebben aan jonge, gemotiveerde vakmensen. Savantis concludeert dat er voor afbouw in sommige regio’s een tekort is aan leerplaatsen. Voor schilderen en onderhoud zijn er voldoende plaatsen beschikbaar.

Baangarantie

Er speelt nog iets anders in politiek Den Haag. Van Bijsterveldt wil af van mbo-opleidingen waarvan er te veel zijn: een afgeronde beroepsopleiding moet kortweg concreet perspectief bieden op een baan. Ondanks de economische recessie, heeft Joep Jansen van Fundeon, niet de indruk dat bouwgerelateerde mbo-opleidingen voor hun hachie hoeven vrezen. “Overbodige opleidingen ken ik niet in de sector. Er eentje schrappen is dan ook niet nodig. Bovendien is het al zo dat tweederde van de opleidingen gekoppeld is aan een leerplek.” Marc van Zanten van Savantis kijkt er ook zo tegen aan. “In de afbouw sector staat tegenover elke leerplek een arbeidscontract. Met Fundeon en SH&M doen we wel ons best om de instroom op te schroeven.” Een kleine naamswijziging kan wonderen doen. “Sinds de opleiding schilderen op het vmbo ‘Bouwen, Wonen en Interieur’ heet zien we bijvoorbeeld het aantal meisjes toenemen.” Mismaakte mbo-opleidingen bestaan er dus niet in de bouw, andere bedreigingen zijn er wel, zegt Jansen van Fundeon. Het komt voor dat ROC’s de klassen niet vol krijgen voor de bouwlessen die ze aanbieden. Zo’n opleiding sneuvelt dan een jaar later. Potentieel toekomstig bouwtalent dreigt daardoor verloren te gaan. Jansen: “In theorie kan het zijn dat de opleiding betonstaalvlechter onnodig op meerdere scholen wordt geschrapt.” Jansen pleit voor meer afstemming tussen scholen, hoewel ook dat niet zaligmakend is. “Een mbo’er wil zijn school vanaf huis willen zien, zodat hij er op zijn brommernaartoe kan.”

Reageer op dit artikel