nieuws

Aannemer veroordeeld voor overtreding asbestregels

bouwbreed

Een 24-jarige aannemer uit Doetinchem is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur wegens overtreding van de asbestregels bij de sloop van een loods in Schipluiden.

Ook kreeg de man drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Zijn opdrachtgever, een 46-jarige Schipluidenaar, moet een half jaar naar de gevangenis.

De aannemer had eerst de voorgevel van de loods weggehaald, waardoor deze instortte. De bouwval werd vervolgens op een grote hoop geveegd en met een graafmachine in een container geladen. Daardoor kwamen stukken asbest dakplaat tussen het gewone sloopafval terecht. De 200 vierkante meter dakplaten van asbest werden niet verpakt.

De gemeente Midden-Delfland wil de schade van de sanering van het terrein op de inmiddels failliete aannemer en zijn opdrachtgever verhalen en heeft voor 400.000 euro beslaggelegd. Volgens justitie wilde de eigenaar van het perceel goedkoop uit zijn door met een jonge, onervaren aannemer te werken, die niets van asbest afwist. De aanneemsom bedroeg 10.000 euro. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.

Reageer op dit artikel