nieuws

Aannemer ondergraaft keldervloer

bouwbreed

Bouwbedrijf Nieuwenhuizen Daandels uit Uden voert de bouw van de parkeergarage onder een project in Valkenswaard op een bijzondere manier uit. Eerst is de vloer op niveau -1 grotendeels gestort, daarna is de grond daaronder ontgraven.

Bij de aanleg van een parkeergarage in Valkenswaard s tuit Nieuwenhuizen Daandels op een probleem. Een belendend pand staat op betonnen palen van zo’n 4 meter lengte. Zonder afsteuning van de bouwkuip zou de bodem rond de paalpunten zeker in beweging komen, legt projectleider Rob van der Heijden uit. “We hebben groutankers overwogen, maar vonden het risico te groot. Daarom hebben we het anders aangepakt. Eerst hebben we een soilmix-bouwkuipwand uitgevoerd. Daarna hebben we het bovenste stempelraam aangebracht en de eerste kelderverdieping ontgraven, vervolgens 60 procent van de -1 vloer gestort en tenslotte als een mol de tweede kelderverdieping onder die vloer ontgraven.” Een bodemafsluiting van waterglas op zo’n 11 meter diepte belemmert het trekken van verontreinigd water uit de omgeving. “De kuip lekt minder dan 3 of 4 kubieke meter per uur.”

De opdrachtgever, projectontwikkelaar Blommestein, wil een kelder met twintig parkeerplaatsen en een aantal bergingen onder de veertien appartementen en winkel op de begane grond. Crux Engineering heeft zeer uitgebreide berekeningen gemaakt in een driedimensionaal Plaxis-model. Ingenieursbureau Lankelma adviseerde over de grondmechanica onder het belendende pand.

Volgens Van der Heijden is afsteuning van een bouwkuip door gebruik van de definitieve vloer nog niet eerder vertoond. Althans, in de utiliteits- en woningbouw. Bij civiele werken komt het wel voor.

Van der Heijden vertelt beeldend over de innovatieve aanpak. “Eerst groeven de zaagbladen van de soilmix-installatie zich een weg naar beneden. Water en specie werden aan de grond toegevoegd, de bestaande grond werd een stijf geheel. De bouwkuipwanden zijn ook nog met 12 meter lange stalen balken versterkt.

Enkele stalen buispalen vormden een tijdelijke ondersteuning van de te ondergraven -1 vloer. De uitvoering van de kelder van boven naar beneden heeft wel extra werk opgeleverd, dat niet was voorzien. Daardoor is het project duurder geworden”, aldus de projectleider.

De kelder mocht worden uitgevoerd in beton C28/35, maar Nieuwenhuizen Daandels koos voor C35/45, om sneller te kunnen werken.

De verzekeraar van het bouwbedrijf vond monitoring van de uitvoering van de soilmix-kuipwand en de betonnen kelderwand niet nodig. “Er is een vooropname gedaan bij het belendende pand. Er is geen schade”, stelt Van der Heijden. Hoewel de kelder geheel is uitgevoerd in stortbeton, werkt de aannemer vanaf de begane grond met prefab bekistingsbreedplaten. De betontechnoloog heeft voor de kelder een mengsel ontworpen dat zelfverdichtend beton benadert, voldoende plastisch is, maar niet door de naden van de bekisting loopt. “Heel plastisch, maar wel stijf”, aldus Van der Heijden. “Deze samenstelling was nodig om de wanden onder de gestorte vloer te kunnen storten en trillen, door gaten rond 110 millimeter, hart op hart 1 meter, in de vloer.”

Projectgegevens

Project:Parkeerkelder onder appartementengebouw met winkel, ValkenswaardOpdrachtgever:BlommesteinConstructeur:Krekon Konstruktieadviesburo, HeezeArchitect:Margry Arts Architecten, ValkenswaardAdviseur grondmechanica:Ingenieursbureau LankelmaBerekening soilmix-wand:Crux Engineering, Eindhoven

Reageer op dit artikel