nieuws

Aandeel regionale aannemers in bouw Limburg stijgt

bouwbreed

Het sinds anderhalf jaar geldende aanbestedingsbeleid van de provincie Limburg werpt vruchten af voor regionale bouwers. Sinds de invoering van het ‘Limburgs model’ steeg het aandeel van regionale ondernemers in bouw en onderhoud fors.

Dat blijkt uit cijfers die de Limburgse gedeputeerde Noël Lebens (CDA) bekendmaakte.

Twee jaar geleden werd in Limburg 37 procent van het totale inkoopvolume meervoudig onderhands aanbesteed, oftewel 107 miljoen euro. Vorig jaar was dat 52 procent, goed voor 135 miljoen euro. Geld dat zonder het nieuwe Limburgse beleid uit Limburg weggevloeid zou zijn, aldus Lebens.

Limburg besteedt sinds anderhalf jaar werken onder de 5 miljoen euro en diensten onder de 200.000 euro meervoudig onderhands aan, waarbij minstens drie gegadigden worden uitgenodigd. Twee van deze ondernemingen komen uit Limburg. Daarbij gelden strenge voorwaarden, zoals de eis voor leerling-opleidingsplaatsen en social return . Ook wordt onderhoud gekoppeld aan het gegunde project. Voor bedrijven die van veraf komen is dit minder interessant.

“Het nieuwe beleid heeft aantoonbaar bijgedragen aan meer opdrachten voor het regionale bedrijfsleven, zowel procentueel als absoluut”, aldus Lebens.

Het Limburgse model heeft een prijsdrukkend effect. Bedrijven die niet worden uitgenodigd, hoeven geen dure offertes te maken, die later drukken op de overhead. Daardoor ontstaat volgens Lebens een besparing aan bureaucratie en worden de kosten niet nodeloos opgedreven.

> pagina 2: interview met Noel Lebens

Reageer op dit artikel