nieuws

Zendmast Hoogersmilde in productie

bouwbreed Premium

Zendmast Hoogersmilde in productie

De nieuwe zendmast voor de toren in Hoogersmilde is in productie. “We zijn aan het lassen en verzinken”, meldt Sander Kwintenberg van Voortman Staalbouw uit Rijssen.

Hoewel de toren een monumentale status heeft, wordt het een uit stalen buizen samengestelde open vakwerkmast. De mast die op 15 juli vorig jaar instortte vanwege een hevige brand, was een ronde gesloten stalen mast. De schade aan de betonnen toren is door BAM hersteld. Het monument wordt onder meer gebruikt als datacenter, waarbij de wind voor de koeling van de apparatuur zorgt.

Mastbeheerder Novec heeft VolkerWessels Telecom opdracht gegeven een nieuwe zendmast op het gebouw te plaatsen. Voortman Staalbouw levert de thermisch verzinkte, van een natlaksysteem voorziene vakwerkmast. VolkerWessels Telecom monteert al tijdens de opbouw kabels en antennesystemen in de mast. Dat levert tijdwinst op, zodat de zenders in de zomer alweer in gebruik genomen kunnen worden. De toren en de nieuwe mast zijn samen zo’n 290 meter hoog.

Reageer op dit artikel