nieuws

Witteveen+Bos versterkt rol in Arabische landen

bouwbreed

De zuiveringsopdracht van de Palestijnse Waterautoriteit in Hebron is het resultaat van een nieuwe werkwijze van Witteveen+Bos om opdrachten binnen te krijgen. Scherper dan voorheen kijkt het Deventer ingenieursbureau naar werk uit de Arabische landen.

“Of we nu geen werk meer uit Israël krijgen? Dat zal wel meevallen. Het is ook in het belang van Israël dat het waterbeheer in de regio Hebron verbetert”, zegt directeur Henk Nieboer. Momenteel wordt 95 procent van het afvalwater in het gebied ongezuiverd geloosd waardoor vervuiling van het grondwater optreedt.

Nieboer noemt de opdracht uit Hebron een van de eerste successen van een vorig jaar ingezet beleid om, flankerend aan de gewone werkwijze van Witteveen+Bos, met hulp van specifieke experts nieuwe markten aan te boren. Bij de aanpak is niet de naam van het bureau maar het curriculum vitae van de deskundige doorslaggevend.

“In het marktsegment van de international technical assistance worden de projecten meestal toegekend op basis van de cv’s van experts. Verwacht wordt dat deze specialisten soms jaren op het project zitten. Die werkwijze past niet zo goed bij raadgevende ingenieursbureaus. Aan onze ervaren mensen hangen soms wel tientallen medewerkers, die van de specialist coaching krijgen. Daarom heb je op de wereld individuele experts die zich via bedrijven aanbieden.”

Witteveen+Bos is gewend om vanuit zijn specialismen naar het buitenland te kijken. Sinds begin 2011 wordt ook een andere werkwijze gehanteerd. Voortaan wordt ook stelselmatig naar enkele regio’s gekeken om te zien of de opdrachten die vrijkomen mogelijk aantrekkelijk werk kunnen opleveren. Een van de regio’s vormen de Arabisch sprekende landen.

“We zijn bijvoorbeeld actief in de Emiraten. Vooral in Qatar. Daar werken we nauw samen met spoorwegbedrijf Deutsche Bahn, dat met het oog op de wereldkampioenschappen voetbal in 2022 het gehele railsysteem opwaardeert. Aanwezig zijn we ook in Dubai. Die stad mag dan wel voor 30 procent leeg staan maar is nog steeds een belangrijk regionaal centrum. Vanuit Dubai ontwerpen we een golfbaan in Kazachstan.”

Nieboer verwacht dat Witteveen+Bos binnenkort in het Nabije en Midden-Oosten een paar flinke stappen voorwaarts kan zetten. Gesprekken worden gevoerd met de Saudi’s om in Jeddah een vervuilde lagune weer helder te maken. En dat niet alleen.

Projectleider Johan Lijftogt in Hebron: “Overal in de regio liggen kansen. In Libanon, in Jordanië. Geen Syrië natuurlijk. Waar gevaar is blijven we weg.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels