nieuws

Werkvoorraad gww bereikt dieptepunt

bouwbreed Premium

De orderportefeuille in de grond-, weg- en waterbouw (gww) is naar het laagste niveau van afgelopen jaren gezakt.

Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De werkvoorraad in de gww-sector daalde van januari op februari met een tiende maand tot 5,9 maanden. Dat is een hele maand minder dan vorig jaar mei, toen de grond-, weg- en waterbouwers piekten met 6,9 maanden aan werk op de plank.

In de afgelopen drie jaar, zo blijkt uit de cijfers van het EIB, dook de omvang van de orderportefeuille in de gww nooit onder de zes maanden. In april 2009, november 2010 en februari 2011 werd de grens van 6 maanden wel aangetikt, maar volgden in de maanden daarop een forse stijging van de werkvoorraad.

Het minst rooskleurig lijkt de situatie in de wegenbouw. De orderportefeuille in deze deelsector bedraagt momenteel 4,7 maanden. Zo’n 40 procent van de wegenbouwers houdt bovendien ernstig rekening met een verdere terugval van de bedrijvigheid. 43 Procent kampt met een gebrek aan orders. Een op de tien bedrijven verwacht naar aanleiding daarvan te moeten snijden in de personeelsbestand.

De grond- en waterbouwers staan er wat beter voor. Hun orderboek is gevuld met 7,2 maanden aan werk. Niettemin zegt bijna de helft van de ondernemingen te weinig projecten onderhanden te hebben.

De gww-sector wordt vooral getroffen door de bezuinigingen bij gemeenten en provincies. Het Rijk investeert dit jaar bovendien 5 procent minder in infrastructuur. Door de terugval in de woningbouw vindt er bovendien minder grondverzet plaats.

Somber

Net als bij in de gww-sector liep de ordervoorraad in de burgerlijke en utiliteitsbouw ook terug, met twee tiende maand tot 6 maanden. Met name de woningbouwers zijn bijzonder somber over de vooruitzichten. Slechts 2 procent verwacht een opleving van de bedrijvigheid. Een derde denkt na alle ingrepen van afgelopen jaar opnieuw te moeten afslanken.

Reageer op dit artikel