nieuws

Veilig werken boven trapgat zonder beschadiging wanden

bouwbreed

Bij werkzaamheden in de ruimte boven een trapgat is een veilig werkplatform onmisbaar. Een vergrendelbaar luik zorgt ervoor dat de verdieping bereikbaar blijft.

Bijna twee jaar geleden besteedde Cobouwaandacht aan het NoRisk Veiligheidshek van Vios van Den Hondel, producent van houten trappen en kozijnen. De trappenstellers van het bedrijf kunnen het voorzethek aanbrengen na het stellen van de trap en het plaatsen van de geplande verdiepingshekken. Het voorzethek dient als tijdelijke vervanging van een nog ontbrekende scheidingswand naast de trapgatsparing en is bedoeld voor meermalig gebruik.

Onlangs werd het octrooi openbaar op de eveneens door het bedrijf ontwikkelde NoRisk Trapgatsteiger. “Het is ons antwoord op het probleem van een van onze klanten, die zijn stukadoors en schilders veilig wilde laten werken boven een trapgat, zonder daarbij de wanden te beschadigen”, licht uitvinder Jaap Mullié toe, een van de directeuren van Vios van Den Hondel. “Tot dan toe maakten ze in elk trapgat een gat in een wand voor de ondersteuningsbalk van hun werkplatform. Na het afbreken daarvan stonden ze dan op een laddertje dat gat weer dicht te maken.”

Platform

De trapsteiger heeft een vast platform en een vergrendelbaar luik, beiden van underlayment, die samen de gehele trapgatsparing afdekken. Ze worden gedragen door houten balken, ondersteund door stalen dwarsprofielen en in hoogte verstelbare poten die staan op de treden van de geplaatste trap. Voor de fijninstelling van de hoogte zijn de poten aan de onderzijde voorzien van inwendig schroefdraad waarop het draadeinde past van een vloerplaatje.

Mullié: “Het luik heeft een standaardafmeting, maar we kunnen de steiger aanpassen voor de verschillende trapgatvormen en -maten door te variëren in de maatvoering van de andere onderdelen.”

Vios van Den Hondel heeft inmiddels ongeveer vijftig steigers gemaakt, die alleen gebruikt worden in combinatie met de trappen van het bedrijf. “Desgevraagd monteren we de steigers meteen na het stellen van de trap en halen we ze weer weg als ze niet meer nodig zijn. Net als bij ons veiligheidshek. In het begin waren onze klanten erg enthousiast over de steiger, maar we merken dat ze in verband met de crisis minder geld willen besteden aan dit soort zaken. Aan de andere kant is er nog wel veel vraag naar ons hek en ik ga er vanuit dat de vraag wel weer zal aantrekken. We hebben in ieder geval geen plannen om de steiger ook te produceren voor de verkoop”, aldus Mullié.

octrooinummer: NL2006571

houder: VIOS Van den Hondel Trappen, Driebruggen

uitvinders: J. Mullié, C.Griffioen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels