nieuws

Universiteit zet streep door bouwplan bibliotheek

bouwbreed

De Universiteit van Amsterdam (UvA) herziet de bouwplannen voor een studiecentrum annex bibliotheek op het Binnengasthuisterrein in de oude binnenstad van Amsterdam.

Sloop van twee Rijksmonumenten is van de baan. De door het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz ontworpen nieuwbouw wordt definitief niet gerealiseerd. Herziening van de bouwplannen vormt de finale van jarenlange discussies over het Binnengasthuisterrein. Eind vorige eeuw stelden gemeente en universiteit nog voor om een bibliotheek van 20.000 vierkante meter te bouwen. Breed verzet tegen de komst van een kantoorkolos deed de universiteit tien jaar geleden besluiten de plannen te halveren. Naar ontwerp van Cruz y Ortiz zou een meer bescheiden studiecentrum met bibliotheek voor de Faculteit der Geesteswetenschappen en een ondergrondse parkeergarage worden gebouwd. Sloop van de zogeheten Tweede Chirurgische Kliniek en een deel van het Zusterhuis was daarbij onvermijdelijk. Maar ook die ingreep was tegen het zere been van buurtbewoners en beschermers van de oude binnenstad. In 2011 verbood de rechter de sloopvergunning.

Onverminderd

De UvA wil nu snel een einde aan de zich voortslepende discussie over wel of niet slopen, zo verklaart een woordvoerder. “De bouw van een betaalbaar en functioneel studiecentrum, als centrale ontmoetingsplek voor de campus, blijft onverminderd nodig. Het programma van eisen verandert niet. Maar we denken dat ook te kunnen realiseren door hergebruik van beide monumenten en nieuwbouw achter de kliniek. Daarvoor moet dan wel een nieuw plan worden gemaakt. De bouw van een parkeergarage is van de baan.” Nog voor de zomer wil de universiteit met hulp van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het gemeentelijk Bureau Monumentenzorg een structuurontwerp maken. Daarna volgt de keuze van een architect.

Reageer op dit artikel