nieuws

Toezichthouder laat na Vestia geen woningcorporatie meer glippen

bouwbreed Premium

Het Centraal Fonds Volkshuivesting (CFV) gaat corporaties strenger controleren op hun liquiditeitspositie, inclusief derivatenportefeuille.

Dat zegt Jan van der Moolen, directeur van het CFV, de toezichthouder van de corporatiesector. Van der Moolen spreekt van een accentverschuiving. Het extra toezicht is onderdeel van het onderzoek naar de financiële continuïteit van corporaties.In het verleden was de liquiditeitspositie van de corporaties voor het Centraal Fonds minder relevant, maar sinds de effecten van de financiële crisis ook in de corporatiesector merkbaar zijn, is volgens Van der Moolen een bredere invalshoek vereist.Nadat Vestia in 2010 al uit de bocht leek te vliegen ten aanzien van het derivatengebruik, besloot de toezichthouder het gebruik van derivaten bij corporaties te onderzoeken en zo nodig te beteugelen. In juli 2011 werd een enquête gedaan, in november van dat jaar kwamen de vragenlijsten binnen. Het eindrapport wordt binnenkort aan minister Spies overhandigd.

Versnelling

Het continuïteitstoezicht van het CFV richtte zich in het verleden vooral op commerciële dochterondernemingen, grondposities en risicovolle projecten. Sinds de financiële crisis gaat de aandacht ook naar liquiditeit. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en de banken benadrukten dat het volgen van de corporaties op dit vlak steeds meer gewenst is.“Dat in de zomer van 2011 duidelijk werd dat de derivatenportefeuille van Vestia zo snel uitbreidde, was een bevestiging van onze analyse dat extra toezicht nodig is”, aldus Van der Moolen. Maar het duurt even voordat de aandacht zich vertaalt in beleidsregels, aldus de CFV-directeur. Hij hoopt dat dit jaar al veel van de regels omtrent liquiditeitspositie en derivaten verankerd kunnen worden.Duidelijk is dat het CFV geen corporatie met een riskant treasurybeleid meer laat glippen. “Dat is afgelopen”, waarschuwt Van der Moolen.

Reageer op dit artikel