nieuws

Toename inzameling van piepschuim

bouwbreed Premium

Toename inzameling van piepschuim

Steeds meer gemeenten zamelen gescheiden EPS in. Dat meldt branchevereniging Stybenex. In 2011 werd ruim 100 ton van het isolatie- en verpakkingsmateriaal gescheiden ingeleverd bij dertig gemeentelijke milieustraten.

Stybenex gaat er vanuit dat dit jaar zestig nieuwe gemeenten toetreden tot het inzamelingsprogramma en dat het ingezamelde tonnage daarmee zal verveelvoudigen. Het inzamelprogramma ging in 2010 van start na deelname aan een ‘cradle-to-cradle’ programma van het toenmalige ministerie van VROM. Het materiaal gaat voor recycling rechtstreeks naar EPS producenten. Daar wordt de piepschuim gemalen en bijgemengd in EPS voor dak- of vloer-elementen, spouwplaten of elementen voor funderingsbekistingen. Daarbij treedt geen kwaliteitsverlies op. De inzameling kost gemeenten bijna niets, terwijl ze volgens Stybenex wel besparen op kosten voor afvoer en verbranding van het overige afval.

Reageer op dit artikel