nieuws

Tientallen projectencrimineel van aard

bouwbreed

Tientallen bouwprojecten zijn sinds 2007 officieel gelinkt aan het criminele circuit.

Dat heeft het Landelijk Bureau Bibob (LBB) verklaard tegenover Cobouw. “Van de 70 bouwgerelateerde adviezen aan opdrachtgevers waren er 45 negatief”, zegt Jochem van Opstal, woordvoerder van het LBB.

Wat er met de adviezen is gebeurd, is onduidelijk. “Daar gaan de gemeenten uiteindelijk zelf over. Wij houden dat niet bij.”

Op basis van een negatief advies kan een gemeente die werkt met Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) een bouwvergunning of een verleende subsidie intrekken. Hoe vaak dat voorkwam weet niemand. Bekend is wel dat meerdere Bibobdossiers tot aan de Raad van State worden aangevochten. Aan welke bouwprojecten een crimineel luchtje hing, mag het LBB niet zeggen.

Steeds meer opdrachtgevers werken met Bibob op het gebied van bouwzaken. Rijkswaterstaat vraagt aannemers bij aanbestedingen standaard om een verklaring van goed gedrag. Grote gemeenten zijn er ook al jaren mee bezig.

In Limburg en Brabant hebben nu ook tientallen kleinere gemeenten plannen. Zij willen daarmee voorkomen dat ze een soort afvoerputje van witwaspraktijken worden.

Soepeler

Hoogleraren bestuursrecht en juristen lieten zich eerder deze week in Cobouwkritisch uit over de steeds vaker toegepaste criminaliteitscheck.

Ze stellen dat aannemers te snel in het verdachtenbankje worden geplaatst. Procedures zouden bovendien tijdrovend zijn, de inbreuk op privacy fors.

Advocaat Arthur de Groot (GMW Advocaten) gooide de stelling in de strijd dat verstrekte adviezen van het LBB vaak onder de maat zijn.

Van Opstal van het Landelijk Bureau Bibob herkent zich deels in de kritiek. Hij wijst erop dat minister Opstelten met zijn aangekondigde wetswijziging tegemoet komt aan een aantal de bezwaren. “De procedures zullen eenvoudiger worden, zodat gemeenten meer risicogericht kunnen gaan werken en ons alleen inschakelen als het echt nodig is.”

Amsterdam

Ondernemers in Amsterdam, koploper op het gebied van Bibob, klagen ook al langer over hoge administratieve lasten. De hoofdstad organiseerde begin dit jaar een Bibob-conferentie. Momenteel werkt Amsterdam aan een nieuwe beleidslijn ‘Bibob en omgevingsvergunning activiteit bouw’. Voor de zomer moeten de nieuwe regels klaar zijn.

De Tweede Kamer vergadert volgende week over de wet Bibob.

Minister Opstelten (justitie) wil de regels uitbreiden, zodat opdrachtgevers de ‘onderwereldtoets’ bij alle vastgoedtransacties kunnen inzetten.

Nu kan het alleen nog bij aanbestedingen en aanvragen voor subsidies en vergunningen.

Reageer op dit artikel