nieuws

Technische Grondslagen steeds minder gelijkwaardig

bouwbreed

Technische Grondslagen steeds minder gelijkwaardig

Vanaf 1 april geldt het Bouwbesluit. Daarin wordt naar de Eurocodes verwezen. Het aantonen van gelijkwaardigheid aan de eisen van het Bouwbesluit met behulp van de Technische Grondslagen voor Bouwconstructies (TGB’s) wordt moeilijker.

De TGB’s worden namelijk niet meer bijgehouden en de Eurocodes blijven zich wel ontwikkelen. Daardoor wordt de afstand tussen de normen steeds groter. Als een beroep wordt gedaan op gelijkwaardigheid beslissen de gemeentelijke Bouwtoezichten. De TGB’s voor beton, staal, hout en metselwerk zijn vervallen op 31 maart 2010. Ze zijn nog wel te verkrijgen, maar zullen onherroepelijk uitsterven.

De plaats van de TGB’s wordt ingenomen door de Eurocodes 0 tot en met 9. Eurocode 0 bestaat uit één boek, de andere Eurocodes bestaan uit tenminste drie delen: over het construeren van bouwwerken, over het gedrag bij brand en over het construeren van bruggen. Voor metselwerk en aluminium ontbreekt vooralsnog een deel over bruggen. Eurocodes voor glas en voor glasvezelversterkte kunststoffen zijn in ontwikkeling. Voor materialen waarvoor nog geen Eurocodes bestaan, moeten constructeurs Eurocode 0 bestuderen en zelf een methode bedenken.

Lees het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel