nieuws

Steigerbouwers Eemshaven kregen te weinig loon

bouwbreed

Uitzendbureau Krekels heeft steigerbouwers die in de Eemshaven actief waren, bijna 500 euro per maand laten betalen voor huisvesting.

Dat heeft SNCU, de waakhond voor de uitzend-cao, vastgesteld na uitgebreid onderzoek. De arbeiders kregen ook geen adv-dagen toegekend en ontvingen bovendien geen toeslagen op gemaakte overuren. De SNCU heeft Krekels inmiddels verplicht om de geconstateerde overtredingen van de cao te herstellen. Daarvoor heeft het bedrijf veertien dagen de tijd gekregen. Voor FNV Bouw en FNV Bondgenoten zijn de uitkomsten aanleiding een kort geding aan te spannen tegen Krekels. De bonden eisen daarin dat de uitzender de steigerbouwers voortaan op de juiste wijze beloont. FNV-bestuurder Joukien Haan hekelt de handelwijze van Krekels. “Het gaat om absurde bedragen”, aldus Haan. “Volgens de bouw-cao is huisvesting bij verafgelegen werk voor rekening van de werkgever. Krekels verdient eraan door zijn medewerkers 3 euro per gewerkt uur voor huisvesting in rekening te brengen!” Krekels had volgens de bonden afgelopen jaren tientallen mensen aan het werk bij de bouw van de energiecentrales van Nuon en Mitsubishi. “Omdat het bedrijf niet voor rede vatbaar is, spannen we een kort geding aan. Alle werknemers in de Eemshaven verdienen het om een goed salaris te ontvangen, ook deze steigerbouwers”, aldus Haan, die de indruk heeft dat meer steigersbouwers worden uitgebuit. Krekels kon gisteren nog niet reageren op het onderzoek.

Reageer op dit artikel