nieuws

Slotoffensief om tunnel Rijksmuseum

bouwbreed

Het Rijksmuseum verwacht volgend jaar wel 2 tot 2,5 miljoen bezoekers. Maar Govert de With van de fietsersbond houdt vol dat de onderdoorgang open moet blijven voor fietsers.

U geeft niet gauw op he?

“Het Rijksmuseum geeft niet op. Wat ons betreft is de discussie zes jaar geleden al beslecht.”

Vanwaar nu deze stap?

“Het project gaat door en ik vermoed dat de aannemer binnenkort de stenen moet bestellen voor het plaveien van de onderdoorgang. Het is voor hen waarschijnlijk nu of nooit.”

En wat wordt het?

“Nooit natuurlijk. Dat hebben we met een recente verkeerskundige studie nogmaals bewezen. Elke oplossing die je bedenkt om fietsers niet onder het museum maar er omheen te leiden levert veel gevaarlijker situaties op met kruisende verkeersstromen.”

Maar nu worden die arme Japanse en Amerikaanse toeristen van hun sokken gereden terwijl ze in de rij staan voor de Nachtwacht

“Dat valt reuze mee. De onderdoorgang is breed genoeg en kan ingericht worden als een heel overzichtelijke straat met aan weerszijden een ruim trottoir voor de museumbezoekers.”

We hebben het hier niet over zomaar een bouwwerk hè? Maar om de nationale schatkamer?

“Ik besef dat terdege.”

De entree zoals de Spaanse architecten Cruz y Ortiz met alleen maar voetgangers onder het die hebben ontworpen niet veel passender?

“Het Rijksmuseum is ontworpen als een poortgebouw zo is het stedenbouwkundig ook gesitueerd. Daar moet je niet aan tornen.”

Komen jullie er ooit samen uit?

“Ik zie geen ruimte voor een compromis.”

En als museum-directeur Wim Pijbes jullie paait met een monument voor de fietser in de eregalerij bij de Nachtwacht?

“Het mooiste monument voor de fietsers is een open onderdoorgang. Dat is ook de veiligste oplossing.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels