nieuws

Serres dragen steentje bij aan energieneutrale woningen

bouwbreed Premium

Serres dragen steentje bij aan energieneutrale woningen

De grote serres aan 61 nieuwe woningen in de Bomenbuurt in Ulft dragen bij aan het energieneutrale karakter. Op het dak van de glazen aanbouwen liggen pv-panelen die het zonlicht omzetten in stroom.

Daar komt bij dat in de winter, als de zon schijnt, de op het zuiden georiënteerde woningen gebruik kunnen maken van de opgewarmde lucht uit de serre. Een derde van het serredak is bekleed met pv-panelen en zonnecollectoren die respectievelijk zorgen voor stroom en de verwarming van het tapwater in de zonneboiler. De panelen zijn niet geïntegreerd, maar liggen op een speciaal gemaakt raster van railprofielen. De pv-cellen leveren circa 3000 kWh per jaar per woning op.

De serres maken in principe geen vast deel uit van de woonkamer. Tussen de serre en de woonkamer zit een schuifpui met triple-beglazing. De glaswand van de serre is in enkelglas uitgevoerd. De bewoners dienen deze ruimte dan ook als buitenruimte of terras te gebruiken.

Reageer op dit artikel