nieuws

Schultz houdt rekening met bezuinigingen

bouwbreed

-Minister Schultz denkt dat ook haar ministerie mee moet betalen aan de komende bezuinigingen. Zij zegt dit in een interview in het Financieele Dagblad.

Daags na de oproep van Bouwend Nederland om vooral de bouw buiten schot te laten bij de bezuinigingen zegt Schultz dat het terugdringen van het begrotingstekort voorrang moet hebben boven de investeringen in infrastructuur.

“Schrappen op investeringen is niet goed voor de economie. Dat kun je natuurlijk altijd als motief gebruiken. Tegelijkertijd zeg ik dat het betalen van 11 miljard euro rente per jaar op de staatsschuld veel erger is”, aldus de minister van infrastructuur.

Dat zij verwacht niet te ontkomen aan een aanslag van ‘s lands penningmeester Jan-Kees de Jager, is op zich geen verrassing. Als er snel bezuinigd moet worden om aan de Europese eisen voor het financieringstekort te kunnen voldoen, zijn investeringsuitgaven het gemakkelijkst in te boeken. Die leveren direct geld op.

Schadeclaims

Aan de andere kant levert het niet al te veel op omdat het meeste geld voor infra-investeringen al verplicht is. Projecten uitstellen levert dan forse schadeclaims op. “Maar we betalen per jaar zoveel rente op de staatsschuld, dat je beter een tijdje even iets minder kunt doen, om de daaropvolgende jaren weer budget voor jezelf te hebben in plaats van rente aan anderen te moeten betalen”, vindt zij.

In de bouw is onthutst gereageerd op de woorden van de bewindsvrouwe. De bouw is al zo getroffen door de crisis en is daar nog lang niet uit. Nu investeringen opschuiven betekent een nog diepere crisis voor de bouw.

Bouweconomen wijzen erop dat elke investering in infra zich direct vertaalt in hogere economische groei. Nog afgezien dat je door bouwinvesteringen sneller uit de crisis bent, levert het ook een betere concurrentiepositie in de toekomst op. Infrastructuur levert immers ook een bijdrage aan versterking van de economische groei in andere sectoren.

Reageer op dit artikel