nieuws

Schuld en boete bij nieuwe start Grontmij

bouwbreed

Grontmij heeft zijn buitengewone aandeelhoudersvergadering, die een slagveld dreigde te worden, tot een gezellig familiefeest gemaakt. Veel schuld en boete, maar nergens een vonk die tot ontploffingen leidde. De gelederen zijn weer gesloten.

Het spervuur aan vragen van de Vereniging van Effectenbezitters, de complimenten van de trouwe bondgenoten. Aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven laten zich meestal voorspellen. Dit keer stond behalve de benoemingen van een nieuwe bestuursvoorzitter (Michiel Jaski) en een financiële topman (Frits Vervoort) ook nog de schorsing van de eigenzinnige Fransman Jean-Luc Schnoebelen op de agenda. De oprichter van de Franse dochter Ginger joeg zijn medebestuurders regelrecht de gordijnen in. Wie voor het vuurwerk gekomen was, moest tot zijn spijt merken dat het punt Schnoebelen bij aanvang van de vergadering van de agenda werd afgevoerd. Dat met het agendapunt ook een afkoopsom van 2,7 miljoen verdween, was voor de aandeelhouders niet meer dan een rimpeling.

“Twee jaar geleden heb ik mijn kinderen een pakketje Grontmij gedaan”, ontboezemde een 82-jarige. “Mijn kinderen zullen wel denken: dat wordt straks nog wat met de erfenis.” De trouwe aandeelhouder vroeg zich af waarom Grontmij niet meer inzet op het thema water. En waarom het bedrijf zijn vleugels niet uitslaat naar het Verre Oosten. “Daar immers valt goed geld te verdienen.”

Bestuursvoorzitter Jaski verzekert dat water voor Grontmij belangrijk is en blijft. Maar de aansturing van het thema laat zich niet zo gemakkelijk top-down in de vingers krijgen. Wel als specifieke groeisegmenten zijn aangewezen energie, wegen en light-rail. En daarbovenop duurzame gebouwen plus het meetbedrijf.

En het aantrekkelijke Verre Oosten? Jaski: “Ons werk ligt voor 95 procent in Europa. We hebben niet zo veel mensen die getraind zijn voor de internationale arena. Komende vijf jaar is de organisatie niet in staat naar een ander continent te gaan.”

Ongelukkig gevoel

Voorzitter van de raad van commissarissen Jan Zegering Hadders gaf grif toe de vergadering te beginnen met een hoogst ongelukkig gevoel. “De cijfers liegen er niet om. We hadden terughoudender moeten zijn bij de acquisities. De dramatische cijfers vragen om actie. Aan ons de dure plicht om het vertrouwen terug te winnen. We moeten de bakens verzetten en dat is moeilijk voor onze mensen, onze leveranciers en onze aandeelhouders. Grontmij is in de kern een gezond bedrijf.”

Jaski heeft in de amper drie maan-den dat hij bij Grontmij aan boord is, een scherpe analyse gemaakt van het ingenieursbureau. Hij stelt vast dat in 2010 voor het Franse bureau Ginger een stevige prijs is betaald. De integratie staat nog in de kinderschoenen. Ook kreeg Grontmij in een aantal landen harde klappen, waarop niet snel genoeg is gereageerd. Concurrenten deden het wat dat betreft beter. Twee van de drie overnames in Groot-Brittannië presteren onder de maat.

Ook signaleert Jaski onzekerheid in de aansturing. Wie is verantwoordelijk voor de resultaten? Niet iedereen blijkt dezelfde taal te spreken. Voortaan zijn weer de landendirecteuren de baas. De financiële basis van het concern is versterkt door een claim-emissie van 80 miljoen euro en een langlopend leningenpakket van 180 miljoen euro. Voor de korte termijn is een extra bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar.

Reageer op dit artikel