nieuws

Schilder zet regenscherm op in luttele seconden

bouwbreed

Voor schilderbedrijven die werken aan de buitenkant van een gevel zou het mooi zijn als elk huis een ruime overstek had, zodat de schilders bij regen kunnen doorwerken. Een modulair regenscherm kan dienst doen als vervangende overstek.

Het is vervelend als je op een verder mooie dag vanwege een regenbui moet stoppen met schilderwerkzaamheden aan een gevel. Het overkwam Connie Verberk van Verberk Glas- en Schilderservice in het verleden te vaak. Gewoon een regenscherm of zeil gebruiken, zou je denken, maar zo eenvoudig ligt het niet. “Bestaande regenschermen hebben als nadeel dat ze niet eenvoudig zijn te installeren en/of veel ruimte innemen en/of slechts in combinatie met een steiger zijn te gebruiken”, schrijft Verberk in octrooiaanvrage NL1038094.

Modulair

Verberk experimenteerde zelf in eerste instantie met plaatjes triplex die hij in de dakgoot stak en ter plekke verzwaarde om ze op hun plaats te houden, maar dat beviel nog niet helemaal. Uiteindelijk kwam hij uit op een modulair regenscherm van kunststof platen onder de naam RainRoof. Hiermee kan een schilder of voeger langs de gevel een overstek van ongeveer een meter creëren om ongestoord verder te kunnen werken. Niet alleen bij regen, maar ook bij felle zon. “Het grote voordeel is dat je de schermen pas hoeft in te zetten als het nodig is en dat het dan ook maar een paar minuten kost om ze in de dakgoot te plaatsen. De gebruikers zijn er dan ook erg tevreden over,” aldus de uitvinder. De schermplaten zijn gemaakt van de kunststof ABS, meten 85 bij 115 centimeter en wegen ongeveer 4 kilogram. Langs een van de korte zijden heeft elke plaat een gootvormig deel met een opstaande rand waarmee hij kan worden vastgeklemd onder de rand van de dakgoot en de gootbeugels. Uit de goot steekt dan – enigszins schuin omhoog – een vlak deel met verstevigingsribbels die dwars op de goot lopen.

Platen

De schermplaten zijn zo vormgegeven, dat ze stapelbaar zijn, wat handig is bij transport en opslag. Daarnaast zijn ze onderling door te koppelen door middel van de v-vormige verstevingingsribbels langs de randen. Het octrooi beschrijft ook speciale koppelstukken voor de onderlinge koppeling van de platen, maar die blijken in de praktijk niet nodig te zijn. Verberk richtte voor zijn vinding een apart bedrijfje op en verkoopt zijn systeem onder andere via www.verfstore.nl en de Sikkens Service Centers.

Reageer op dit artikel