nieuws

‘Scada-systemen Rijk goed beveiligd’

bouwbreed Premium

De beveiliging van de besturingssystemen van sluizen, gemalen en bruggen van Rijkswaterstaat zijn niet vanaf een thuiscomputer te kraken.

Dat schrijft minister Schultz van Haegen (infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat de zogenoemde Scada-systemen van rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere slecht beveiligd waren. De beveiliging van dergelijke besturingssystemen is een groeiend probleem, waarschuwden computerexperts in deze krant. In sommige gevallen is het wachtwoord gemakkelijk te achterhalen of is er helemaal geen wachtwoord. Dit geldt echter niet voor kunstwerken die door Rijkswaterstaat worden beheerd, stelt Schultz. “Deze zijn voor een groot deel niet verbonden met internet.”

Scada staat voor supervisory control and data acquisitionen is een verzamelnaam voor beheersystemen voor bijvoorbeeld rioleringen en sluizen. Volgens Schultz is er de afgelopen maanden alles aan gedaan om de veiligheid van deze systemen te vergroten. Zo is overgestapt van een lokale internetverbinding naar het centraal beveiligde netwerk van Rijkswaterstaat. Over de veiligheid van objecten die worden beheerd door gemeenten en provincies wil de bewindsvrouw niets zeggen.

Reageer op dit artikel