nieuws

Renovatie blijft vak apart

bouwbreed

Overleven. Haal je als bouwer 2014? Bij de renovaties staan tegenwoordig grote bedrijven vooraan die vroeger het werk nog geen blik waardig keurden. De druk is groot en de aanneemsommen dalen. Terugblikkend naar de gouden jaren moet vastgesteld worden dat het begroten eerder deze eeuw gebeurde met royale hand. Maar verkijk je niet, renovatie is […]

Overleven. Haal je als bouwer 2014? Bij de renovaties staan tegenwoordig grote bedrijven vooraan die vroeger het werk nog geen blik waardig keurden. De druk is groot en de aanneemsommen dalen.

Terugblikkend naar de gouden jaren moet vastgesteld worden dat het begroten eerder deze eeuw gebeurde met royale hand. Maar verkijk je niet, renovatie is een vak apart. Menig nieuwkomer is al op de koffie gekomen.

De kostendeskundigen worden heen en weer geslingerd tussen de ruime prijzen van weleer en het schraalhansen van vandaag de dag. Om hoofdpijn van te krijgen. De sommetjes van vroeger blijken niet meer op te gaan. De post loonkosten ligt tegenwoordig gerust 20 procent tot een kwart lager. De opslagen voor de kosten zijn teruggebracht tot het hoognodige.

Wie de handdoek nog niet in de ring gegooid heeft, wacht twee jaren van de waarheid. Wie de kaars brandend houdt tot het einde van 2013, kan in ieder geval ook in 2014 aan de slag.

De kuubprijs voor woongebouwen bedroeg per 1 maart 270 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel