nieuws

project Daktuin houdt zonnepanelen koel

bouwbreed

Een kleine 8600 vierkante meter groen dak helpt de ruim 400 vierkante meter zonnepaneel koel te houden die in de komende maanden op Schiphol Plaza worden gemonteerd. Een bijzonder project, vindt Erik Steegman van Leven op Daken; kennisplatform voor groene daken. “Het wordt de eerste combinatie van zonnepanelen en dakbegroening in Nederland.”

Een groen dak is niet zo bijzonder meer, zegt Steegman. “Al is 8600 vierkante meter toch zo’n beetje het grootste wat in Nederland is gerealiseerd. Bijzonder is in zijn uitleg de koeling die het groene dak aan de ruim 400 vierkante meter aan zonnepanelen gaat geven. De panelen wekken met elkaar ongeveer 96 kilowatt elektriciteit op voor Schiphol Plaza. “Dat doen ze het best wanneer ze worden gekoeld”, legt Steegman uit. De koeling ontstaat onder meer doordat water uit de planten verdampt.

Zonnepanelen genereren steeds minder elektriciteit naarmate de temperatuur steeds verder boven de 25 graden Celsius stijgt. Een graad erbij betekent in elk geval in theorie dat het rendement dan ongeveer een half procent zakt. De daling hangt samen met de elektrische weerstand in de zonnepanelen die bij een stijgende temperatuur toeneemt. Steegman: “Op platte daken zonder groen zijn temperaturen van 45 graden Celsius geen uitzondering.”

Proefdak

De Duitse moedermaatschappij van daktuinfabrikant ZinCo deed tot eind vorig jaar op een proefdak onderzoek naar de koelende werking van dakgroen op zonnepanelen. Twee panelen werden op een ondergrond van bitumen gemonteerd: één laag en één schuin omhoog. Eén paneel werd schuin omhoog op een bevestigingsraam op een groendak gezet. ZinCo zette de drie jaar durende proef op volgens de Standaard Test Condities; de wereldnorm voor proefopstellingen.

De bevindingen leerden dat bij een temperatuur vanaf 25 graden Celsius de temperatuur op het groendak gemiddeld 8 graden Celsius onder de temperatuur op het bitumendak bleef. In de berekening van ZinCo betekent dat een rendementsverschil van 4 procent ten gunste van het groende dak.

De Amsterdamse vestiging van ZinCo leverde de drainagemat voor het groene dak van Schiphol Plaza. Deze Fixodrain komt op de rol. “Normaal zijn het losse matten”, zegt Steegman. “Nu kun je grotere lengtes uitrollen en de banen tot één veld aan elkaar zetten.” Inclusief ballast in de vorm van tegels en tegeldragers voor de looppaden is de constructie voldoende bestand tegen weer en wind. En het kan daar aardig spoken.” De bevestiging van de paneelrekken steekt niet door het dak maar alleen door de drainagemat. Metalen strippen onder de mat voorkomen dat de verankeringen tijdens zwaar weer niet uit de mat scheuren.

Wortelvast

Dakaannemer Boko uit Westknollendam en hovenier Wieringen Prins uit Amsterdam hebben het groene dak op Schiphol Plaza gelegd. De bestaande, ruim twintig jaar oude kunststof dakbedekking is vervangen door een tweelaags wortelvaste bitumineuze dakbedekking. Op deze afwerking is een rubber beschermmat verlijmd. De mat voorkomt dat de daktuin van het hellend dak glijdt. De daktuin bestaat uit de drainagemat met een losse substraatlaag en een gebruiksklare sedummat van Zinco.

Reageer op dit artikel