nieuws

Problemen privaat bouwtoezicht

bouwbreed Premium

Bouwtoezicht privatiseren is moeilijker dan gedacht. Ministerie, gemeenten en aannemers worstelen met de vraag wie verantwoordelijk is voor de schade als het goed misgaat.

Wekenlang in onzekerheid wachten op een akkoord op de bouwtekening, terwijl je aan de slag wilt. Onnodige misverstanden over de detailregels van het Bouwbesluit. Grote verschillen per gemeente, qua niveau van toezicht en capaciteit.

Het is al jaren een grote wens van bouwbedrijven: de overheid moet niet langer het alleenrecht hebben om bouwplannen te toetsen. Vooral bij complexe bouwwerken en forse woningbouwplannen lijken de voordelen van commercieel bouwtoezicht aanzienlijk. Deskundigen rekenen op twee maanden tijdswinst in de voorbereidende fase.

Minister Spies werkt eraan en wil de benodigde wijziging van de Woningwet na de bouwvak naar de Kamer sturen. Er zijn echter nog problemen. Vooral over het spreiden van risico’s. Commerciële toezichthouders willen vooralsnog alleen instaan voor het ontwerp van een bouwplan. Tot een bedrag van twee miljoen euro per jaar zullen ze verzekerd zijn. Gaat er tijdens de uitvoering iets mis, dan is nu onduidelijk wie opdraait voor de schade. “We kunnen onmogelijk achter elke metselaar een toezichthouder hebben staan”, verklaart Harry Nieman het dilemma. “Anders wordt het een te duur systeem.”

Als directeur van een ingenieursbureau is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe regels. Nieman denkt dat de oplossing nabij is. “Op verschillende plaatsen wordt er momenteel gewerkt aan toezichtprotocollen met checklisten.”

Gemeenten zijn uiterst kritisch over de privatisering van het bouwtoezicht. Naar verwachting gaan de soepelere regels in 2014 in.

Nieman pleit er voor alvast te oefenen zodra het wetsvoorstel is afgerond. Hij weet bijna zeker dat er een toezichtorganisatie komt. Dat toezichtbureau zou de Tweede Kamer jaarlijks kunnen informeren via een ‘bouwbrief’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan dat niet bevestigen.

Reageer op dit artikel