nieuws

‘Opwerken van bodemas lastig met open grenzen’

bouwbreed

Tonnen bodemas mogen over vijf jaar niet niet meer worden toegepast onder Nederlandse wegen worden. Jos van Beurden, directeur van Feniks Recycling vreest dat het dan de grens overgaat.

< Vervolg pagina 1

In de geluidswal bij de Meern langs de A12 ligt 600.00 ton bodemas opgeslagen. Bij de rondweg Den Bosch (A2) maakte de aannemer ook dankbaar gebruik van de goedkope oplossing, net zoals bij de huidige verbreding van de A12 tussen Utrecht en Driebergen. Zodra er minimaal 100.000 ton ophoogmateriaal nodig is bij een project, wordt bodemas interessant.

Staatssecretaris Atsma maakt zich echter zorgen over het milieu en wil bodemas zo snel mogelijk uit de keten krijgen. Met afvalcentrales maakt hij vandaag de afspraak dat ze er alles aan doen hun afvalproduct schoner te krijgen. Van Beurden vindt het een goed plan, maar denkt dat er van de duurzame ambitie weinig terechtkomt. Hij vreest dat bodemas het land uit zal verdwijnen. “Als de landen om ons heen het blijven accepteren als ophoogmateriaal, dan zou ik daar niet vreemd van opkijken. Met teerhoudend asfaltgranulaat zag je dat ook gebeuren.” Milieuconsult Jan Schreurs vindt de Green Deal van Atsma “misselijk makend.” Ik ben met bodemas nog nooit een ernstig milieugeval tegengekomen. Het probleem is verder dat als je bodemas verder opwerkt, dat je juist een vuilere stroom afval overhoudt.”

Reageer op dit artikel