nieuws

Ondersteuning kantelt, viaduct Utrecht verzakt

bouwbreed

Het kantelen van een badding op een rij stempels langs de wand blijkt de oorzaak van de ver-zakking van het viaduct in aanbouw over de Bleekstraat in Utrecht.

De verzakking ging gepaard met een harde knal en op twee plaatsen liep verse betonmortel de straat op.

Volgens woordvoerder Marianne Hoogendoorn van hoofdaannemer Strukton is de ondersteuning gekanteld en zijn enkele liggers daardoor zo’n 10 centimeter gezakt. Een woordvoerder van ProRail sprak vrijdag, nadat de verzakking had plaatsgevonden, over een verschuiving van een ligger.

Het natte beton op de weg is meteen opgeruimd, het beton op de liggers is verhard en moet worden gesloopt. De liggers zijn tijdelijk ondersteund met balken. Ze worden opgevijzeld en het beton wordt opnieuw gestort.

De Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet beperkt onderzoek naar het voorval. “We hebben direct opheldering gevraagd over de spoorveiligheid, die bleek niet in het geding. We gaan nu aan ProRail vragen hoe zij toezicht hielden”, aldus voorlichter Anne van der Vliet van de ILT.

Het is niet ongebruikelijk dat beton wordt gestort op liggers boven een weg die op dat moment niet is afgesloten voor het verkeer. De uitvoerende aannemer is Colijn, een dochterbedrijf van Strukton.

Reageer op dit artikel