nieuws

‘Nog weinig energiewinst voor duurzame gebouwen’

bouwbreed Premium

Duurzame kantoren zijn niet per se energiezuiniger. Uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones LangLasalle blijkt dat tot zeker 20 procent meer bespaard kan worden.

De energiekosten van gebouwen met minimaal energielabel C zijn gemiddeld ruim 2 euro per vierkante meter hoger dan die van oude niet-duurzame gebouwen. Groene huurcontracten en bewust gebruik kunnen de energiekosten nog flink omlaag brengen, stellen de onderzoekers. ““Vergelijk het met een zuinige auto waarmee hard en sportief wordt gereden. Het verbruik zal een stuk hoger liggen dan bij een minder zuinige auto waar de chauffeur Het Nieuwe Rijden toepast.” Volgens de vastgoedadviseur gaat de meeste aandacht van huurders uit naar de directe huurkosten, die zo’n 55 procent van de totale gebruikskosten omvatten. Milieuvriendelijke gebouwen scoren overigens wel goed op watergebruik. “Dit kan duiden op minder watergebruik, bijvoorbeeld door waterbesparende toiletten.”Uneto-VNI vertrouwt de conclusies niet. Volgens de brancheorganisatie van de installatiebranche maakt Jones LangLasalle “selectief gebruik van de onderzoeksresultaten”.

Reageer op dit artikel