nieuws

Midden-Delfland en Westland zoe ken samenwerking bij aardwarmteprojecten

bouwbreed

De gemeenten Westland en Midden-Delfland gaan samenwerken met het bedrijfsleven om financiële steun en maatschappelijk draagvlak te genereren voor aardwarmteprojecten.

De Zuid-Hollandse gemeenten ondertekenen op 8 maart een intentieovereenkomst met FloraHolland, afval- en energienutsbedrijf HVC, Westland Infra, twee telerscombinaties en Delft Aardwarmte Project. De aardwarmte wordt gewonnen uit de diepe ondergrond, de Triaslaag. Deze bevindt zich op circa 4000 meter.

Volgens de initiatiefnemers brengen aardwarmteprojecten geologische en financiële risico’s. “Met name de boringen in de Trias-zandsteenlagen zijn zeer kostbaar, rond 25 tot 30 miljoen euro, terwijl er weinig ervaring mee is”, zo staat in een toelichting.

Westland heeft twee grondlagen die geschikt zijn voor boren naar aardwarmte. Onderzoek wijst uit dat deze lagen voldoende aardwarmte kunnen leveren om de gemeente minimaal 30 jaar van warmte te voorzien.

De gemeente Westland heeft als ambitie de duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland te worden. Het gebruik van aardwarmte biedt hiertoe mogelijkheden. “De gemeente wil ondernemers faciliteren in deze projecten”, zo maakt het gemeentebestuur bekend. “Daarbij kan worden gedacht aan het vereenvoudigen van regelgeving en wetgeving, het koppelen van kennisinstellingen aan ondernemers en het inzetten van financiële instrumenten. “Bij dat laatste wordt gedacht aan subsidies en borgstellingsfondsen, op voorwaarde dat ondernemers het risico dragen en de projecten uitvoeren. Door de subsidie en de borgstellingsfondsen kunnen zij makkelijker en voordeliger geld lenen bij de bank.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels