nieuws

Meer infra voor betere concurrentie

bouwbreed Premium

Om internationaal te kunnen concurreren, moet Nederland de verbindingen tussen de economische regio’s versterken en verdichten. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een onderzoek naar de topsectoren.

Het PBL onderzocht dertig concurrentiefactoren van de topsectoren in 26 Europese locaties. “De agglomeratiekracht van onze economische regio’s was een veel terugkerend probleem”, constateert Otto Raspe, onderzoeker bij het PBL. “Om die kracht te versterken, hebben we betere verbindingen nodig tussen de verschillende economische regio’s, met name bij Eindhoven Brainport en de regio Rotterdam-Den Haag. Maar ook moet de regio Groot-Amsterdam verder verdichten om beter te kunnen concurreren. Die metropoolregio is nu nog relatief klein met weinig dichtheid.”

Verdichten

Het onderzoeksbureau adviseert daarom de regio Groot-Amsterdam verder te verdichten met specifieke hoogbouw en herontwikkeling. Door veel bedrijven bij elkaar te zetten, ontstaat een grotere arbeidsmarkt en een grotere afzetmarkt, ook voor toeleveranciers, en kennisintensivering op specifieke terreinen, denkt het PBL.

“De markt wordt innovatiever, functioneler en productiever. Bovendien trek je investeerders die zich nu nog vestigen in bijvoorbeeld Londen, Parijs of Kopenhagen. Afhankelijk van de sector.”

“Het is niet zo dat de bereikbaarheid nu zoveel slechter is dan bij de concurrenten”, nuanceert Raspe. “Maar we missen de agglomeratiekracht van de concurrenten, dus we hebben die verbindingen extra hard nodig.” Het PBl wijst daarom op het verder versterken van de zogenoemde Triple A; De A2, de A4 en de A12. “We merken dat bijvoorbeeld Eindhoven eigenlijk te ver van Schiphol ligt, terwijl concurrerende steden wel een dergelijk grote luchthaven in de buurt hebben. Door het verbeteren van de verbinding met de luchthaven kun je die achterstand verminderen.” Dat kan ook door een snelle treinverbinding. Dat in de regio Amsterdam momenteel veel kantoren leegstaan staat hier volgens Raspe los van. “Dat overaanbod heeft meer te maken met het speculatieve opportunisme van ontwikkelaars.”

Reageer op dit artikel