nieuws

Logistieke beleggingen in Europa naar volwassenheid

bouwbreed Premium

De Europese logistieke sector ontwikkelt zich volgens Jones Lang LaSalle structureel tot een meer volwassen markt voor beleggingen in industrieel vastgoed. Vorig jaar waren de geldstromen voor 38 procent grensoverschrijdend.

Vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle becijfert dat in 2011 meer dan de helft van het kapitaal belegd werd in Engeland. Duitsland volgt op de tweede plaats met 17 procent. Vorig jaar steeg het volume van de beleggingen met 18 procent tot 9,9 miljard euro. “De cijfers over 2011 laten zien dat ondanks de economische tegenslagen er nog steeds veel vraag is naar Europees bedrijfsmatig vastgoed”, zegt Bas Geijtenbeek, hoofd industrie en logistiek van Jones Lang LaSalle. In zijn ogen trekt de de vraag vooral aan omdat wereldspelers op zoek zijn naar uitbreiding van hun logistieke portefeuille in Europa. Meestal valt de keuze op Engeland, Duitsland en Frankrijk. De drie landen trokken vorig jaar 6 miljard euro aan investeringen naar zich toe.

Geijtenbeek: “In de loop van de tweede helft van het jaar namen de activiteiten van de beleggers toe. De enorme concurrentie rond het beperkte aanbod van hoogwaardig vastgoed op de drie grootste Europese markten pakte goed uit voor de Benelux. In Nederland verdubbelde het jaarvolume naar 550 miljoen euro.”

Met het bedrag van ruim een half miljard euro werd in Nederland bijna net zo veel geïnvesteerd als in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen samen.

Reageer op dit artikel