nieuws

Koploper heeft baat bij achtervolger

bouwbreed Premium

Koploper heeft baat bij    achtervolger

Een wielrenner met een volger in zijn wiel heeft daar zelf ook een beetje aerodynamisch voordeel van, ontdekte hoogleraar bouwfysica Bert Blokcken van de TU Eindhoven.

Wat een merkwaardig uitstapje voor een bouwfysicus!

“De overeenkomst is dat er in beide gevallen uitvoerige computersimulaties en windtunnel onderzoek nodig zijn.”

Het kan geen toeval zijn dat u Vlaming bent.

“Fietsen is een grote sport in België en het onderzoek stamt nog uit mijn tijd aan de universiteit van Leuven, waar we door de Wielerbond werden benaderd. In Eindhoven heb ik het onderzoek grotendeels in de avonduren voortgezet.”

Was u verrast door de uitkomst?

“We wisten uit Spaans onderzoek dat een cilinder in een windtunnel iets minder luchtweerstand ondervindt als er een cilinder achteraan komt.”

Hoe komt dat?

“Aan de voorkant van een cilinder of wielrenner ontstaat er overdruk, terwijl aan de achterkant onderdruk ontstaat. De vooropstuwing van de achtervolger neutraliseert deels de onderdruk achter de koploper, waardoor die per saldo iets minder luchtweerstand ondervindt.”

Is het effect sterk?

“Zo’n 2,5 procent. Veel geringer natuurlijk dan het voordeel van de volger, die wel 35 procent minder luchtweerstand ondervindt. Maar voor topsporters iets om rekening mee te houden.”

Kan de bouwwereld er ook nog wat mee?

“Het is de uitwerking van een effect dat zich voordoet bij windopstuwing rond gebouwen. Als die in V-vorm staan opgesteld, is de hinder veel geringer als de wind in de ‘trechter’ blaast, dan van de andere kant tegen de punt.”

Maar dat weet elke architect en stedenbouwer allang.

“Integendeel. We hebben het onderzoek in 2006 gepubliceerd, het druist erg tegen de intuïtie in en er zijn nog niet veel stedenbouwers die er rekening mee houden.”

Wat zijn de consequenties voor de amateurwielrenner Bert Blocken?

“Ik train niet zo vaak meer, dus ik zal eerder aanhaken dan op kop rijden. Maar dat doe ik nu met een gerust geweten in het besef dat de kopman ook baat heeft bij mijn aanwezigheid.”

Reageer op dit artikel