nieuws

Kant-en-klaar Ingespeeld bouwteam zet stap extra bij snelle transformatie

bouwbreed

Binnen tien weken een kantoorgebouw ombouwen tot een schoolgebouw. Door met vaste nevenaannemers en toeleveranciers te werken, is het bouwbedrijf Hazenberg gelukt om deze razendsnelle transformatie van het zogeheten Terraza-gebouw in Den Bosch binnen het tijdsbestek te voltooien.

“Korte lijntjes en bedrijven die weten welke kwaliteit opdrachtgever Avans Hogeschool vereist, hebben bijgedragen aan het succes”, weet projectleider Gerko Koenen. Circa 6500 m2 kantoorruimte stond al geruime tijd leeg. Een unieke buitenkans voor Avans Hogeschool die een fysiek onderkomen zocht voor de academie voor sociale studies en de juridische hogeschool. Omdat er nog een onderwijsbestemming op het pand lag, was één en één snel twee. “Gelukkig hoefde er in dit geval geen bestemmingsplanwijziging plaats te vinden. Dat scheelt enorm veel tijd”, aldus Koenen. In opdracht van HEVO, gedelegeerd opdrachtgever en directievoerder van Avans Hogeschool, heeft Hazenberg alle plafonds verwijderd om de installatietechniek te wijzigen en binnenwanden verplaatst om de ruimten geschikt te maken. Zeventig procent van alle wanden werden herplaatst. Ook is het gebouw aangepast aan de huidige brandwerende eisen. “Dit gebouw beschikte al over een draagconstructie die een flexibele indeling mogelijk maakt. Dat was van groot belang, omdat de plattegrond van een kantoor- en onderwijsgebouw hemelsbreed van elkaar verschillen”, zegt de projectleider. Het transformatieproces is volgens Koenen soepel verlopen. “Dit soort snelle verbouwingen kun je alleen in bouwteamverband doen. Vanaf de initiatief-fase moet iedereen erbij worden betrokken. Wij werken met vaste installateurs die precies weten welke kwaliteit Avans verlangt. Doordat je elkaar kent, zet je ook eerder een stapje extra voor elkaar. Als team waren we volledig op elkaar ingespeeld.” Hazenberg voert dit soort transformatie steeds vaker uit. Immers, vele m 2kantoorruimte staan leeg en wachten met smart op herbestemming. “Het gaat qua oppervlakte niet om heel grote werken, maar de omzet per week is aanzienlijk. Het zijn heel intensieve klussen, qua arbeid en samenwerking. De opdrachtgever en het bouwteam hebben hier een sterk staaltje dynamiek in huisvesting laten zien.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Avans Hogeschool, vertegenwoordigd door HEVO, Den Bosch Architect: Ter Haar van Ling Architecten, Eindhoven Aannemer: Bouwbedrijf Hazenberg, Vught Bouwtijd: tien weken Aanneemsom: 1.140.000 euro excl. btw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels